Яка історія походження рас і чому всі люди різні

Всі люди різні. У цьому ми можемо переконатися самі, прогулявшись по місту. Ми побачимо, що люди відрізняються один від одного кольором шкіри, кольором волосся, кольором очей і рисами обличчя. Особливо в наш час легко зустріти гостей з далеких країн, зовнішній вигляд яких може кардинально відрізнятися від нашого.

Де який колір шкіри переважає

В Європі переважає світлий колір шкіри людини. Чим далі на північ, тим світліше стає шкіра. У народів Близького Сходу більш темна шкіра. У свою чергу, в Африці переважають люди з дуже смаглявою шкірою. Те ж саме і з корінними австралійцями, папуасами і дроїдами в Індії. У Східній і Південно-Східній Азії люди мають різний колір шкіри (світліший, ніж темний). Однак у них є спільні риси обличчя, особливо так звані зморшка навколо очей. Те ж саме і з корінними американцями. Дізнайтесь більше інформації про раси людей на сайті: https://creacenter.org/uk/news/pokhodzhennia-liudskykh-ras.

Колір шкіри – термінологія

Вищезазначені антропологічні відмінності спонукали дослідників створити класифікацію людей по рас. У 18 столітті історична школа Геттінгенського університету випустила дві класифікації. Один заснований на іменах трьох синів Ноя: Сем, Хам і Яфет. Другий був строго заснований на кольорі шкіри. Саме тоді заговорили про п’ять раси людей: білої (європеоїдної), чорної (негроїдної) і жовтої (монголоїдної), а також коричневої (малайської) і червоною (американець).

Згодом ця термінологія прижилась – особливо білий і чорний, а іноді і жовтий. На основі теорії еволюції Дарвіна виникли і нові, більш руйнівні расові теорії. Вчені почали розглядати деякі раси як недорозвинені і навіть знаходяться на рівні розвитку між людьми і мавпами. Таким чином вони виправдовували расову дискримінацію, рабство і навіть геноцид.

Що таке меланін

Так чому ж у європейців і тасманийців (як і у інших етнічних груп в світі) абсолютно різні кольори шкіри? Вчені з’ясували, що секрет криється в речовині під назвою меланін. Меланін – це білок, що виробляється меланоцитами нашого епідермісу. Потім він транспортується до окремих клітин епідермісу. Меланін грає захисну роль, блокуючи шкідливе ультрафіолетове УФ-випромінювання. Це також пігмент, що забарвлює шкіру різних частин нашого тіла, волосся і очі.

Меланін ділиться на два різновиди. Це: еумеланін і феомеланин. Еумеланін – барвник, який відповідає за коричневий і чорний колір. Навпаки, феомеланін забарвлює відтінки між жовтим і червоним. Генетики виявили, що принаймні кілька генів з множинними алелями відповідальні за виробництво обох типів меланіну. Звідси величезна генетична різноманітність кольору шкіри людини

Люди не білі і не чорні

Але чи має сенс обраний нами колір шкіри? У цьому можна переконатися, провівши простий експеримент. Якщо у вас є так звані білого кольору шкіри, візьміть білий аркуш паперу і покладіть на нього руку. Звичайно, ви можете побачити чітку різницю між кольором вашої руки і кольором паперу. Якщо, проте, ви людина з так званим чорна шкіра, поклади руку на що-небудь чорне. Це може бути комп’ютер, на якому ви працюєте, або чорна обкладинка книги. Ви можете ясно бачити, що наша шкіра ніколи не буде буквально білої або буквально чорної.

partnernews