Підписано чотиристоронній меморандум, що дасть старт будівництву нового аеропорту у Закарпатті

Сьогодні, 27 квітня, відбулося підписання меморандуму щодо будівництва нового міжнародного аеропорту. Документ своїми підписами скріпили голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков, директор державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проектів» Олег Тарасюк, Мукачівський міський голова Андрій Балога. Напередодні документ затвердив також голова Державного агентства інфраструктурних проектів України Кирило Хом’яков.

Новий аеропорт у Закарпатті – ініціатива Президента України Володимира Зеленського. Кабінет Міністрів включив проєкт з будівництва аеропорту у Закарпатській області до Державної цільової програми розвитку аеропортів до 2023 року. Проектом передбачено будівництво летовища та будівлі аеропорту.

У підписаному документі наголошується, що сторони-підписанти між собою діятимуть на умовах паритетності та рівноправності. А підписання  меморандуму націлено на консолідацію зусиль сторін щодо проектування та будівництва нового аеропорту у Закарпатті. Відтак, розпочнуться підготовчі роботи для впровадження цього важливого для регіону проєкту, зокрема, розробка проектно-кошторисної документації, відведення земельної ділянки під будівництво тощо.

На своїй сторінці у Facebook голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров розкрив деталі майбутнього летовища:

  • Для будівництва аеропорту розглядалися наступні варіанти: розширення летовища в Ужгороді, Мукачево та смт. Середнє.
  • Будівництво летовища у Мукачівській ТГ (в районі колишнього військового аеропорту), як запевняють проєктанти – найоптимальніший варіант.
  • Перш за все, літаки не будуть заходити на зліт та посадку через зарубіжні держави, що було б необхідно, якби аеропорт був в Ужгороді чи Середньому.
  • В даній місцевості оптимальні погодні умови. За рік фіксується лише 13-15 випадків, коли видимість менша 1 кілометра, а швидкість вітру більша 10 м/с.
  • Довжина злітної смуги 2800 метрів, ширина – 45 метрів.
  • Аеропорт зможе приймати літаки будь-якого типу, щоправда, із певними обмеженнями злітної маси.
  • До кінця року будуть врегульовані усі земельні питання та виготовлена проєктно-кошторисна документація.
  • Аеропорт зможе приймати більше 1 мільйона пасажирів на рік.

 

 

clipnews