Щоб зберегти водозабір “Минай”, ужгородські депутати звернулися до правоохоронців та Кабміну

Аби не допустити знищення Ужлаторицького родовища питних підземних вод, на якому розміщено водозабір “Минай”, що є основним джерелом водопостачання Ужгорода, на вчорашній сесії Ужгородської міської ради депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України, Управління Служби безпеки України в Закарпатській області, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Державної служби геології та надр України, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, прокуратури Закарпатської області, Ужгородської місцевої прокуратури, Закарпатської ОДА, Ужгородської районної державної адміністрації.

У тексті йдеться про стурбованість діями Коритнянської сільської ради, її виконавчих органів і посадових осіб, дії яких загрожують знищенням родовища питних підземних вод. Депутати повідомляють про незаконне вилучення земель ІІ поясу зони санітарної охорони водозабору внаслідок дій Коритнянської сільської ради. Зокрема, проводиться зміна цільового призначення – із сільськогосподарських земель на землі під індивідуальне житлове будівництво, що суперечить Кодексу України про надра та іншим законодавчим актам. Подальший розвиток подій, пов’язаних із забудовою площ залягання корисних копалин – питних підземних вод, призведе до повного знищення родовища та позбавить населення гарантованого державою права на споживання якісної питної води, чим порушить конституційні права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля, ідеться у зверненні.

Зазначено також: на неодноразові звернення щодо цієї ситуації в інстанції, які можуть вплинути на хід подій, відповідей не надходило.

Ужгородські депутати просять вплинути на ситуацію для захисту державних інтересів та запобігти незворотному процесу втрати родовища, через що життєдіяльність Ужгорода буде паралізовано.

clipnews