Зустріч із керівниками православних церков на Закарпатті: карантинні заходи і відзначення Великодня

У вівторок, 14 квітня, в.о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко зустрівся із керівниками православних церков на Закарпатті. Говорили про відзначення Великодніх свят в умовах карантину.

Учасники зустрічі: о.Віктор Місо – секретар Мукачівської єпархії УПЦ, о.Іоан Моланич – настоятель Свято-Преображенського храма м.Ужгород Мукачівської єпархії УПЦ, Єпископ Варсонофій – керуючий Закарпатською єпархією УПЦ (Православної Церкви України), о.Сергій Ємець – секретар Закарпатської єпархії УПЦ (Православної Церкви України).

Олексій Гетманенко зазначив, що більшість закарпатців – православні і святкуватимуть Великдень цими вихідними. Розказав, що ситуація із поширенням пандемії коронавірусу – серйозна. Щоб убезпечити прихожан від інфікування COVID-19, варто уникати масового скупчення людей.

«Ви ті люди, які безпосередньо контактуєте з великою кількістю людей. Мені здається, у вас більший ризик захворіти, ніж у медиків», – зауважив він.

Також Олексій Гетманенко зазначив, що до храмів ходять переважно люди літнього віку, які перебувають у головній групі ризику інфікування коронавірусом.

Серед пропозицій освячення Великодня: освячення пасхальних кошиків у селах і невеликих містах, біля приватних будинків. Також обговорюється можливість освячення пасок у пекарнях.

Єпископ Варсонофій – керуючий Закарпатською єпархією УПЦ (Православної Церкви України): «Пасха – це не кошар. Пасха – це Воскреслий Ісус. Тому кожен може взяти освячену водичку і зробити цю процедуру вдома. Голова сім’ї, дивлячись пасхальну літургію по телебаченню, може окропити святою водою продукти. На богослужіння на Вербну неділю у нас 90% прихожан скористалися нашою підказкою і вдома самі освячували».

clipnews