Робота закарпатських нардепів-мажоритарників у лютому: законотворчість, запити, голосування

Представники Закарпаття в Верховній Раді України у лютому досить активно реєстрували законопроєкти та подавали депутатські запити. Частину з них подавали скоординовано. Депутатів об’єднали питання звільнення директора НАБУ, обмеження зарплат чиновникам, надання статусу опорної Іршавській районній лікарні, виплати зарплати працівникам ОДА та питання ліцензій на міжнародні перевезення.

Законотворчість

В звітному місяці кожен з закарпатських мажоритарників став співініціатором не менше 2 документів та 5 депутатських запитів.

Загалом закарпатські депутати ініціювали 7 проєктів Законів та 1 проєкт постанови. Найбільше – 3 законопроєкти – ініціював Михайло Лаба, по 2 законопроєкти ініціювали Роберт Горват  та Віктор Балога. Депутати Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк ініціювали 1 проєкт закону, співініціатором якого разом з ними виступив і Роберт Горват. Мова йде про:

  • проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств» (№3034). Цим документом пропонується встановити обмеження розміру заробітної плати керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування, народних депутатів України. Максимальний розмір місячної заробітної плати, за пропозицією авторів, не може перевищувати п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (крім тих місяців, у яких виплачується допомога для оздоровлення та надається оплачувана відпустка). При цьому, така допомога не може перевищувати розмір заробітної плати.

Також закарпатські депутати зареєстрували:

  • проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції» (Роберт Горват);
  • проєкт Закону «Про внесення змін до Розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення відновлення права жінок на заслужену пенсію» (Віктор Балога)
  • проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України “Про охорону дитинства” щодо забезпечення дієвого механізму надання державної допомоги сім’ям з дітьми» (Віктор Балога);
  • проєкт Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування місцевих бюджетів у зв’язку із прийняттям Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (Михайло Лаба);
  • проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються за допомогою портативних транспортних засобів на електричній тязі» (Михайло Лаба);
  • проєкт Закону «Про внесення змін до статті 24-2 Бюджетного кодексу України» (Михайло Лаба).

Цікаво, що 6 із 7 законопроєктів є колективними, а єдиний персональний законопроєкт подав Михайло Лаба.

 

Крім законопроєктів, 5 з 6 закарпатських мажоритарників (Роберт Горват, Михайло Лаба, Валерій Лунченко, Василь Петьовка, Владіслав Поляк) спільно з іншими депутатами ініціювали проєкт Постанови про звільнення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро України.

 

Депутатські запити

В лютому закарпатські народні обранці особливо скоординовано подавали депутатські запити. Так, з 9 запитів, які подали закарпатські депутати загалом, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк спільно подали 5 депутатських запитів:

4 спільно з Робертом Горватом:

  • 2 депутатські запити щодо надання КНП «Іршавська районна лікарня» статусу опорної лікарні (до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я);
  • депутатський запит щодо усунення недоліків у ході видачі ліцензій на міжнародні перевезення вантажів;
  • депутатський запит щодо виділення бюджетних коштів Закарпатській облдержадміністрації на оплату праці;

1 спільно з Михайлом Лабою:

    • депутатський запит щодо скасування абонентської плати за транспортування природного газу для побутових споживачів.

Найбільше запитів подали Роберт Горват та Василь Петьовка – по 6 запитів. Валерій Лунченко та Владіслав Поляк – по 5 запитів, Михайло Лаба – 2 запити.

Віктор Балога депутатських запитів у лютому не подавав.

6 із 9 запитів направлені до Кабінету Міністрів України та по 1 запиту – до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України і Державної податкової служби України.

Голосування

Варто зазначити, що значна частина голосувань парламенту у лютому стосувались поправок. В першу чергу – до Проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10).

Найбільш дисципліновано серед закарпатських депутатів  у голосуваннях брав участь Михайло Лаба – голосував у понад 98% випадків. Натомість Віктор Балога пропустив 96% голосувань, з яких – 19% був відсутній у залі, а 77% – не голосував.

Найчастіше голосував «За» Владіслав Поляк – 76% голосувань. Найчастіше голосував «Проти» Михайло Лаба – 23% голосувань, найбільше утримувався Роберт Горват – 69,4% випадків.

 

 

Читайте також: Протистоїмо небезпечному коронавірусу – на Закарпаття надходить критично важливий вантаж (відео)

clipnews