Як звітують міські голови та депутати місцевих рад Закарпаття

Почути чи прочитати що за рік зробили голова, депутати та чиновники вашого міста – чи це можливо? Часто міські голови та представники виконкому звітують під час засідань сесій чи виконкомів. Але чи організувуються прямі зустрічі із виборцем? Звітуватися перед громадою обов’язок як тих, кого жителі найняли (обрали) на 5 років (голова міськради, депутати), так і тих, хто працює у стінах муніципалітету на постійній платній основі (представники виконавчих органів). Як же ознайомлювали городян про стан справ у чотирьох містах Закарпаття – Ужгороді, Мукачеві, Хусті та Берегові – представники місцевої влади? Чи зустрічалися з мешканцями? Чи можливо зараз у будь-який час доби ознайомитися із цими звітами у режимі онлайн? Виявилося, не у всіх чотирьох муніципалітетах мери, депутати та керівники виконавчих органів повноцінно звітують про свою роботу.

Ужгородська міська рада. Офіційна сторінка Мукачівська міська рада Хустська міська рада інформує Babják Zoltán

 

Звіт мерів у сесійних залах та етерах ТБ

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв у січні 2019 року звітував про свою роботу за попередній рік на зустрічі із громадянами у сесійній залі, також у письмовому вигляді звіт доступний на сайті муніципалітету. Звіт Богдана Андріїва опубліковано і у газеті “Ужгород”. Про роботу 2018 року мер розповів виборцям і в телеефірі спецпроекту “Суспільного ТБ” “Звіти НАЖИВО”. Про роботу за 2019 рік голова муніципалітету звітуватиме 5 березня у великому залі міської ради.

Міський голова Мукачева Андрій Балога про підсумки 2018 року також звітував у сесійній залі у січні 2019 року. Втім, на відміну від колеги з Ужгорода, звіт мера Мукачева пройшов під час засідання сесії, що можна вважати неефективною практикою. Хоча б тому, що коли крісла зали перетворюються на робочі місця депутатів, простору для мешканців міста там практично нема. Та й загалом робоча атмосфера сесії явно не сприяє заслуховуванню вичерпної інформації про проблену роботу, актуальні питання міста та, головне, діалогу між виборцями й керівником муніципалітету. Звіт депутати міста над Латорицею “взяли до відома” своїм рішенням №1295. Для жителів громади та й усіх бажаючих звіт опубліковано на сайті мерії. На засіданні сесії 20 лютого цього року голова Мукачева аналогічно прозвітувався вже і про роботу 2019 року.

Міський голова Хуста Володимир Кащук за 2018 рік відзвітував під час останнього місяця того ж року. Зокрема, як нас повідомили у мерії, у грудні одна зустріч відбулася в адмінбудівлі міськради, куди були запрошені працівники муніципалітету. Під час іншої зустрічі, що відбулася у приміщенні районного будинку культури, були присутні працівники відділу освіти муніципалітету, а також інші громадяни. Як запевняють у міськраді Хуста, “міський голова постійно звітує про пророблену роботу, що підтверджується інтерв’ю телеканалам “М-студіо” та РТК “Хуст”, публікаціями в газеті “Вісник Хустщини” та на сайті міської ради”. Втім жодних посилань на конкретні матеріали звітів у ЗМІ у міськраді не надали. Власне, й на офіційному сайті муніципалітету нам не вдалося знайти письмового тексту (за винятком звіту Володимира Кащука за 2013 рік). Відсутність письмового звіту мера на сайті міськради – головному джерелі інформації про місцеву владу, є безперечно негативною практикою. Будемо сподіватися, що у Хусті це невдовзі виправлять.
Міський голова Берегова Золтан Бабяк свої звіти у письмовому вигляді публікує на сайті муніципалітету. Втім практики прямих зустрічей із виборцями для звітування, на жаль, у цьому місті не зафіксовано.

Депутати звітують. Але не у Хусті і Берегові

Позитивний кейс щодо практики звітування місцевих обранців демонструє Ужгородська міська рада. Тут у 2017 році прийнято рішення, згідно з яким місяць лютий визначено як такий, коли депутати звітуються перед виборцем. Розклад таких зустрічей опубліковано на сайті муніципалітету. У профілях кожного депутата можна ознайомитися із його звітами у письмовому вигляді (на момент публікації оприлюднено письмові звіти за 2018 рік 34 обранців із 36).
У Мукачівській міській раді питання звіту представників громади прописане у Регламенті, а саме у статті 4.1.11, де йдеться – “Депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян”. Тут же йдеться про те, що “Рада визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями”, втім, схоже, таке рішення у мерії не приймали, що є негативною практикою. Як повідомили у Мукачівській міській раді, 34 із 36 депутатів прозвітували про свою діяльність під час особистої зустрічі з виборцями у 2018 та 2019 роках. Водночас жодного звіту обранця у письмовому вигляді на сайті міськради за ці роки не оприлюднено. Поодинокі депутати свій звіт опублікували на власних профілях мережі “Фейсбук”. Варто відзначити, що у профілях більшості мукачівських депутатів на сайті муніципалітету є лінки на звіти, втім вони датуються 2016 чи 2017 роком. Безперечно, для зручності як виборця, так і будь-кого, хто цікавиться питанням діяльності міськради, буде зручно, якщо практика публікації письмових звітів про роботу обранців Мукачева відновиться.

У Хустській міській раді відповіді про звітування депутатів не надали, тож лишається велика ймовірність, що у цьому місті обранці не розповідають своїм виборцям про власну роботу. Викликає занепокоєння й тлумачення у мерії законодавства. Зокрема, йдеться у листі за підписом секретаря ради Володимира Ерфана, у ради немає обов’язку визначати орієнтовні строки звітування депутатів; у законодавстві, за версією юристів муніципалітету Хуста, не встановлено способу інформування депутатом виконавчі органи про своє звітування. Також, за версією секретаря міськради Володимира Ерфана, інформація про звіти депутатів не є “готовим зафіксованим продуктом”, а отже не може бути надана в рамках Закону “Про доступ до публічної інформації”. Такі тенденції з боку депутатського корпусу Хуста явно не вказують ні на дотримання вимог законодавства щодо підзвітності перед виборцями, ні на бажання враховувати позитивні практики інших міст, де депутати звітуються перед громадою. Будемо сподіватися, що така ситуація невдовзі виправиться.
У Берегівській міській раді повідомили, що не володіють інформацією про письмові звіти депутатів. Із цього можна зробити припущення, що обранці міста або не звітують перед виборцями, або якщо таке й роблять, то не інформують про це раду (чи її виконавчі органи) і не публікують інформацію про свою діяльність у письмовому вигляді. Рішень щодо термінів та способів звітування обранців у Берегівській міській раді не приймали. Ці всі фактори, знову ж таки, не свідчать про публічність депутатського корпусу міста. Будемо сподіватися, що муніципалітет Берегова найближчим часом також візьме на озброєння досвід міст, в яких чітко налагоджена практика публічних звітів місцевих обранців із подальшою їх публікацією на офіційних сайтах.

Як працювали виконавці в мерії? В Ужгороді і Мукачеві інформують на сайті

Третя ланка місцевої влади, після мера та депутатів, – працівники виконавчого комітету ради, від яких безпосередньо залежить життєдіяльність міста. Не забуваймо: працівники виконавчих органів працюють по будням щоденно і, на відміну від депутатів, у них постійна оплачувана робота. Як можуть жителі Ужгорода, Мукачева, Хуста та Берегова дізнатися про роботу своїх чиновників і чи можуть взагалі?

В Ужгородській міській раді налагоджено практику звітування керівників (чи уповноважених представників) структурних підрозділів на засіданнях виконкому, згодом ці звіти публікуються на сайті мерії у розділах, присвячених інформації про конкретний департамент, управління чи відділ виконкому. Наприклад, уже цього року різні підрозділи звітували на засіданнях виконкому 22 січня, 12 лютого, 26 лютого.

У Мукачівській міській раді у відповіді на інформаційний запит нас поінформували, що звіти 20 структурних підрозділів виконкому оприлюднюються на сайті муніципалітету і надали вичерпну інформацію про час публікацій таких звітів у 2019 році (за рік 2018). Втім варто зауважити, що на стартовій сторінці муніципалітету неможливо оперативно знайти такі звіти. При цьому на вебресурсі створено розділ “Звітування органів виконавчої влади”, втім жодних документів тут не виявлено. Констатуємо: муніципалітету Мукачева варто б згадані 20 звітів розмістити саме у цьому розділі – це дозволить користувачу ресурсу оперативно дізнатися інформацію про звітування.

У Хустській міській раді у відповіді на запит щодо звітування структурних підрозділів виконкому перед громадою інформації не надано. У листі-відповіді від секретаря ради Володимира Ерфана йдеться про звітування щодо виконання міського бюджету, втім, констатуємо, це не є інформація про звітування виконавчих органів. Не вдалося знайти письмові звіти і на сайті мерії. Ці всі фактори вказують, що виконком Хуста не забезпечує повноцінний доступ громадян до публічної інформації, в даному випадку – про звітування виконавчих органів. Якщо останні взагалі не готують звітів про свою роботу – це дуже негативний кейс, який треба оперативно виправляти, враховуючи як вимоги законодавства, так і позитивні практики інших міст країни.

У Берегівській міській раді у відповіді на запит поінформували, що керівники структурних підрозділів виконкому готують свої звіти для колегії, під час якої озвучується інформація про проблену роботу. На основі цих даних формується звіт міського голови, який, як уже згадано, публікується на сайті. Практика муніципалітету Берегова цікава, втім, мусимо констатувати, відсутність письмового звіту конкретного підрозділу на вебресурсі муніципалітету є негативною практикою і не сприяє іміджу публічності влади Берегова.

 

Щодо усіх виявлених і описаних недоліків закарпатська команда ОПОРИ підготувала муніципалітетам рекомендації щодо виправлення ситуації, які найближчим часом будуть надіслані на адресу міських рад Мукачева, Хуста та Берегова. Практика звітування про свою роботу з боку міських голів, депутатів, представників виконкому не лише означає виконання вимог законодавства України про підзвітність, а й демонструє добрі кейси політичної відповідальності представників місцевої влади перед власною громадою, члени якої більшістю голосів делегували завдання вирішувати поточні питання життєдіяльності міст.

Ярослав Гулан,
Закарпатське представництво Громадянської мережі ОПОРА

ДОВІДКА.
Міський голова Ужгорода – Богдан Андріїв, висунутий партією “Відродження”, безпартійний.
Міський голова Мукачева – Андрій Балога, висунутий партією “Єдиний Центр”, член цієї ж партії.
Міський голова Хуста – Володимир Кащук, самовисування, безпартійний.
Міський голова Берегова – Золтан Бабяк, висунутий Демократичною партією угорців України, безпартійний.

Ужгородська міська рада – склад 36 депутатів, представники партій: “Відродження”, “БПП. Солідарність”, “Патріот”, “Наш край”, “Європейська партія України”, ВО “Батьківщина”, “Єдиний Центр”, “Об’єднання “Самопоміч”, “КМКС.Партія угорців України”.

Мукачівська міська рада – склад 36 депутатів, представники партій: “Єдиний Центр”, “Відродження”, ВО “Батьківщина”, “КМКС.Партія угорців України”, “Об’єднання “Самопоміч”.

Хустська міська рада – склад 34 депутати, представники партій: “Партія конкретних справ”, “БПП. Солідарність”, ВО “Свобода”, “КМКС.Партія угорців України”, “Опозиційний блок”, “Українська народна партія”, “Єдиний Центр”.

Берегівська міська рада – склад 24 депутати, представники партій: “Демократична партія угорців України”, “Відродження”, “Єдиний Центр”, “БПП. Солідарність”.

 

Сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами (част. 7 статті 42 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”).

Депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян. Рада визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями (част. 1 статті 16 Закону “Про статус депутатів місцевих рад”).

Органи та посадові особи місцевого самоврядування є підзвітними, підконтрольними і відповідальними перед територіальними громадами. Вони періодично, але не менш як два рази на рік, інформують населення про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, місцевого бюджету, з інших питань місцевого значення, звітують перед територіальними громадами про свою діяльність (част. 1 статті 75 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”).

 

 

clipnews