Всі держлісгоспи Закарпаття за результатами діяльності 2019 року є прибутковими

27 лютого, відбулося засідання колегії Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів головний лісничий Ігор Коцур. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств. На колегії розглянуто ряд важливих питань діяльності підприємств управління за минулий 2019 рік.

З першого питання порядку денного про діяльність Закарпатського ОУЛМГ та лісогосподарських підприємств області у напрямку електронного обліку деревини, дотримання виконавчої дисципліни, своєчасну виплату заробітної платні, сплату податків і відрахувань у пенсійний фонд, стан кредиторської та дебіторської заборгованості, рентабельності діяльності підприємств, стан справ з оформлення правовстановлюючих документів на землю, формування цін на деревину, доповів Ігор Коцур.

Звернув увагу головний лісничий і на проведення акції з лісовідтворення, яка вже згодом розпочнеться на теренах області. Він відмітив, що на поточний рік заплановано максимальне використання природного поновлення й лісонасіннєвої бази основних лісоутворюючих порід, а також залучення громадськості й преси для широкого розголосу та презентації лісівничої роботи.

Особлива увага обласного управління приділяється відтворенню корінних деревостанів, які відповідають типам умов місцезростання. Відновлення лісів здійснюється на лісотипологічній основі відповідно до лісорослинних умов штучним та природнім шляхом. Державними підприємствами в 2019 році лісовідновлення проведено на площі 2437,3га, або 109 % від запланованих, в тому числі 1622,1 га шляхом природного поновлення (107% від плану) та 815,2 га лісових культур (112% від плану). Під час весняних лісокультурних робіт було проведено щорічну акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках», до проведення якої долучилася громадськість краю.

Водночас, на підприємствах управління зберігається тенденція переходу на вибірковий спосіб рубання. Площа суцільних зрубів за останні кілька років зменшилась на 40%. За 2019 рік площа суцільних зрубів склала 1322 га.

Далі з доповіддю про виконання основних фінансово-господарських показників начальник відділу економіки та фінансів- головний економіст Закарпатського ОУЛМГ Мар’яна Чоповдя. Зокрема вона доповіла, що минулий рік закарпатські лісівники завершили з одними з найкращих показників Карпатського регіону.

За підсумками господарсько-фінансової діяльності лісгоспів усі підприємства спрацювали прибутково. За результатами фінансово-господарської діяльності за 2019 рік чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) отримано 967 млн.грн. Виконання згідно з затвердженими фінансовими планами по управлінню складає 103%, або більше на 28млн. грн.

Лідерами, які мають найвищий обсяг реалізації є ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ» , ДП «Великобичківське ЛМГ», ДП «Мукачівське ЛГ», ДП «Ясінянське ЛМГ».

На ведення лісового господарства у 2019 році спрямовано коштів у розмірі 925,6млн.грн.

Аналізуючи показник чистий фінансовий результат, всі підприємства управління за результатами діяльності 2019 року є прибутковими.

Водночас, в загальному управління має одні з найвищих показників по Карпатському регіону.

Звернули учасники колегії також і на питання щодо забезпечення охорони лісів від незаконних рубок, проведення невідкладних санітарно-оздоровчих заходів в лісах, зокрема, провести роботи з забезпечення 100 % електронного обліку деревини, працювати раціонально використовуючи лісові ресурси, та вжити невідкладних заходів щодо запобігання незаконним проявам у лісовому господарстві.

Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

clipnews