В Ужгороді пройде Всеукраїнський фестиваль національних культур

Протягом 11 – 12 грудня у місті Ужгород відбудеться Фестиваль національних культур України на тему: „Україна поліетнічна та полірелігійна: приклад Закарпаття”.

Організатори заходу – Міністерство  культури, молоді і спорту України, Закарпатська обласна державна адміністрація.

Фестиваль ставить за мету предметно продемонструвати увагу та повагу держави до культур представників національних меншин, які проживають в України; через промоцію національних культур репрезентувати культурне розмаїття України та потенціал її культури в цілому; посилити утвердження принципів міжнаціональної єдності й толерантності до представників різних національностей, які проживають в Україні.
У рамках фестивалю відбудеться низка цікавих та різноманітних заходів. Так, 11 грудня в Закарпатській ОДА пройде Форум національних культур на теми: „Єдність різноманіття – запорука стійкого економічного розвитку. Закарпаття як унікальний приклад” та „Етноконфесійна ситуація в Україні та її  особливості в Південно-Західному регіоні”. Участь у Форумі   братимуть Міністр культури, молоді і спорту України Володимир Бородянський, інші представники Міністерства культури, молоді і спорту України, керівництво Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради, представники інших місцевих органів виконавчої влади, Експертних рад з питань етнополітики, з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій при Мінкультури України, громадських організацій національних спільнот Закарпаття, релігійних організацій області, науковці.
Цього ж дня відбудуться також літературні зустрічі,  презентація нових видань проекту „Між Карпатами і Татрами” в Закарпатській обласній універсальній науковій  бібліотеці імені Ф.Потушняка; виставки сакрального мистецтва та In Memoria, Золтан Мичка (1949 – 2017) в Закарпатському обласному художньому музеї імені Й.Бокшая; виїзна екскурсія до центрів  етноконфесійних спільнот Закарпаття.
Другого дня, 12 грудня, для учасників фестивалю буде організовано екскурсії до центрів культур національних меншин Закарпаття та представлено майстерню ремесел в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Також експонуватиметься виставка робіт майстрів народної творчості, діятиме колоритна фотозона з народними костюмами. Завершить фестиваль насичена та яскрава концертна програма в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв.

ПРОГРАМА
основних заходів Фестивалю національних культур України на тему: „Україна поліетнічна та полірелігійна: приклад Закарпаття”
(11-12 грудня 2019 року)
11.12.2019 (середа)

10.00 – Форум національних культур на теми: „Єдність різноманіття – запорука стійкого економічного розвитку. Закарпаття як унікальний приклад” та „Етноконфесійна ситуація в Україні та її  особливості в Південно-Західному регіоні”.
Місце проведення: Закарпатська ОДА, ІІ-й поверх (сесійна зала). Адреса: м.Ужгород, пл.Народна,4.

12.12.2019 (четвер)

10.00 – Візит до центрів етнічних спільнот Закарпаття. Центр культур національних меншин Закарпаття (м.Ужгород, Православна набережна, 20).
11.00 – Візит до центрів етнічних спільнот Закарпаття. Центр словацької культури Закарпаття (м.Ужгород, вул.Жупанатська, 10).
12.00 – Майстерня ремесел. Екскурсія Закарпатським музеєм народної архітектури та побуту (м.Ужгород, вул.Капітульна, 33/а).
16.00 – Концертна програма.
Місце проведення: Закарпатський обласний український музично-драматичний театр імені братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв.
Адреса: м.Ужгород, вул.Л.Толстого, 12.

clipnews