Вибори щонайменше до трьох ОТГ на Закарпатті можуть бути зірвані

У відносинах центру й області щодо вперше затвердженого облрадою у вересні Перспективного плану ОТГ назріває скандал. Надісланий Закарпатською ОДА з місяць тому на погодження уряду і схвалений Закарпатською облрадою Перспективний план на 60 ОТГ тиждень тому повернувся з проектом розпорядження уряду, в якому попередньо погоджено уже лише 52 ОТГ. Як повідомили виданню Prozak.info в Закарпатській ОДА, у цей проект документа без пояснень причин чомусь не включені цілком спроможні Зарічанська, Оноківська і Сюртівська сільські ОТГ, які, за рішенням ЦВК, на 22 грудня 2019 року готуються до перших виборів.

Окрім того, Івановецька сільська і Кольчинська селищна ОТГ у Мукачівському районі, що мають позитивний висновок ОДА і є повністю спроможними, також без пояснень вилучені. Подейкують, що на їх території поклали око лобісти велетенської, на піврайону, Мукачівської ОТГ.

Дубриницько-Малоберезнянська, Неліпинська і Синевирська сільські ОТГ в трьох гірських районах також отримали нещодавно позитивний висновок ОДА, але уряд їх також вилучив.

Як нам стало відомо, Міжвідомча робоча група з адмінтерустрою при ОДА на своєму терміновому засіданні 18 листопада рекомендувала губернатору Ігорю Бондаренку захистити перед урядом Перспективний план Закарпаття на 60 ОТГ. Такої ж позиції притримується й облрада та й Офіс реформ Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України і реорганізовуваний Центр розвитку місцевого самоврядування.

Після 3-х років безкарного блокування децентралізаційної реформи на Закарпатті генерал-губернатором Москалем не виключено, що ті самі чиновники і «експерти» у Києві, які цілком мирилися з недержавницькою позицією Москаля, тепер самі взялися приховано ділити Закарпаття без жодного врахування чинних принципів добровільності й спроможності створюваних в області ОТГ. Ті ж ОТГ, які вилучені із Перспективного плану, готуються за себе постояти. Якщо потрібно — і в Києві. Як нам стало відомо, люди вже організовуються на поїздку для участі в акції протесту під стінами Кабміну.

Василь Поляк, Prozak.info

clipnews