За 500 грн. кредиту банк нарахував 107 тисяч грн. боргу: історії людей, яким допомогли з безоплатною правовою допомогою

В Ужгородському прес-клубі відбулася регіональна прес-конференція, присвячена питанням ролі системи безоплатної правової допомоги в Україні, тенденцій її розвитку та кращого досвіду. Початком дискусії стала перша Київська міжнародна конференція з безоплатної правової допомоги, яка відбулася 10-12 вересня за участі експертів та представників систем безоплатної правової допомоги з різних країн.

 

Василь Попадинець, директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області наголосив: «Безоплатна правова допомога діє і про неї треба знати. Вона не тільки дає можливість всім громадянам озброїтись правовими знаннями, але захищає і допомагає тим, хто не має коштів на адвоката, вирішувати  свої  проблеми у правовий спосіб,  за рахунок держави». Закон «Про безоплатну правову допомогу» прийнятий в Україні у 2011-му році, з червня  2012 року утворено Координаційний центр з надання правової допомоги. З 1 січня 2013 року почали працювати регіональні центри з надання БВПД,  з липня 2015 року  – місцеві центри, а з вересня 2016 року – бюро правової допомоги.  «Нині у структурних підрозділах системи БПД на Закарпатті працює 27 штатних юристів, укладено 106 контрактів з адвокатами, маємо до 18 тисяч клієнтів на рік, у тому числі  у кримінальних процесах», – каже Василь Попадинець.

Євген Когутич, начальник Головного територіального управління юстиції (ГТУЮ) у Закарпатській області зауважив, що управління також надає первинну правову допомогу громадянам: роз’яснення, консультації, складання скарг тощо. «Надаємо допомогу  і в доступі до вторинної допомоги. Також це медіація. При управлінні юстиції працюють громадські приймальні, де фахівці консультують з питань пенсійного забезпечення, реєстрації права власності, виконання судових рішень тощо. За 8 місяців поточного року надійшло 460 звернень громадян».

Михайло Давиденко, директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД розповів про позитивні практики роботи центру. Зокрема, стосовно виплати пенсій ВПО, соціальної допомоги, нарахування допомоги військовим, визнання права власності, визначення місця реєстрації громадян тощо. «Наш центр надає правову допомогу мешканцям Ужгорода, Чопа, Перечинського, Великоберезнянського районів. За час роботи до нас звернулося майже 10 тис. клієнтів, у цьому році їх було вже 1774. Працює 7 юристів на контракті, укладено угоди з 53 адвокатами», – коментує Михайло Давиденко.

Під час заходу були представлені відеоролики з реальними історіями клієнтів, які змогли захистити свої порушені права завдяки підтримці адвокатів та юристів системи безоплатної правової допомоги.

Ще цікавішими виявилися розповіді закарпатців, які скористалися безоплатною правовою допомогою. Успішні кейси представили адвокати Оксана Бухтоярова та Олеся Сідун. Зокрема, О. Сідун вдалося відстояти інтереси ужгородця Василя К., з якого банк  намагався стягнути   борг 107 тис. грн.,  у той час, як він брав кредит у розмірі 500 грн.! «Банк мотивував позовні вимоги тим, що у 2009 році довіритель взяв кредит 500 грн зі ставкою 30%. Довіритель надав згоду на збільшення кредитного ліміту, а установа збільшувала кредитний ліміт, без будь-яких повідомлень позичальнику. За 10 років борг із 500 грн. зріс до 107 тисяч», – каже Олеся Сідун.

Оксана Бухтовярова розповідає: «Два дні тому виграли справу, яка тягнеться 4 роки. Мій клієнт мав претензії до підприємця, який встановив неякісні вхідні двері, які не закривалися.  Підприємець не реагував на його неодноразові звернення. Чоловік звернувся до суду, не маючи адвоката, 4 роки  втратив у судових інстанціях. Потім звернувся в центр  правової допомоги, ми склали апеляційну скаргу. У результаті на нашу користь була стягнена вся матеріальна шкода і всі судові витрати. Звернулися ще про стягнення моральної шкоди. Ця справа двічі закривалася Мукачівським міськрайонним судом з надуманих підстав. Позавчора Закарпатський апеляційний суд задовільнив позов. І це яскравий приклад того, що справедливість є, за неї варто боротись!».

Адвокати, які співпрацюють з Регіональним центром, надають правову допомогу в кримінальних провадженнях. Адвокат Іван Горват розповів, що наразі він захищає особу, яка підозрюється у вчиненні навмисного вбивства. «У цій справі виконую соціальну місію,- каже адвокат. – Обвинуваченому пояснили ситуацію, вид покарання і міру покарання  (від 7 до 15 років позбавлення волі)». За словами Івана Горвата, за клопотанням попередньо експерти проводили медичну експертизу, і діагностували параноїдальну шизофренію.  При цьому діагнозі покарання може включати примусове лікування такої особи.

За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).

 

clipnews