Відбудеться черговий суд у справі про хабарництво колишнього заступника Ужгородського мера Цапа

Сьогодні, 19 вересня, о 13.30 відбудеться чергове засідання у справі про отримання хабара колишнім першим заступником Ужгородського міського голови Іштваном Цапом. Суддя – Тамаз Деметрадзе.

 

Нагадаємо, що І.Цап є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч.3 ст.368 КК (отримання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великих розмірах). У січні 2017 року рішенням Ужгородського міськрайонного суду посадовця відсторонили від виконання службових обов’язків та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Обвинувачення пред’явлено трьом особам: колишньому першому заступнику Ужгородського міського голови Іштвану Цапу, голові постійної комісії Ужгородської міської ради Станіславу Пономарьову та посереднику Олегу Громадському.

Судові засідання тривають вже з 24 березня 2017 року. Докази прокуратурою надано вчасно і в повному обсязі.

Станом на 11 липня 2019 року, загалом проведено 36 судових засідань, з яких, 24 –
ВІДКЛАДЕНО ЧИ ПЕРЕНЕСЕНО ЗА КЛОПОТАННЯМИ АБО ЧЕРЕЗ НЕЯВКУ ОБВИНУВАЧЕНИХ ЧИ ЇХ ЗАХИСНИКІВ. (Роз’яснюємо, що навіть за відсутності одного із обвинувачених, розгляд справи неможливий оскільки це є порушення права на захист).

Упродовж цього часу прокуратурою вжито ряд заходів задля якнайшвидшого розгляду справи у розумні строки.

Так, призначено службову перевірку медичних закладів, де лікувався один із обвинувачених – перший заступник міського голови Іштван Цап, у суді допитано лікаря цього ж обвинуваченого, за клопотанням прокурора призначено та проведено судово-медичну експертизу стану здоров’я обвинуваченого та скеровано до суду лист, щодо активізації судового розгляду у розумні строки.

Власне, неодноразові зриви судових засідань обвинуваченими принесли їм певні «результати» – закінчився термін повноважень у судді, яка розглядала справу. Як наслідок – провадження передано до іншого судді і слухання розпочато спочатку.

Залишилось власне не так багато: допитати ще деяких свідків, дослідити матеріали кримінального провадження (в тому числі і відео, отримане в ході проведення негласних слідчих дій), допитати обвинувачених, і завершальна стадія – дебати.

При бажанні сторони захисту, аби чим швидше завершити розгляд цієї справи у суді потрібно виключно одне – забезпечувати явки всіх обвинувачених та їхніх захисників у судові засідання.

 

clipnews