Як через недолугість міської влади Ужгород втратив можливість створення потужної ОТГ разом з сусідніми селами

У самостійному плаванні Ужгород не має перспектив для розвитку.

 

Ще обласна влада при голові ОДА Геннадієві Москалю була великим гальмом децентралізації. Але чи не найбільшу війну Москаль затіяв проти створення Холмківської ОТГ, яка об’єднувала б деякі села навколо Ужгорода.

Мешканці сіл Холмок, Тарновці та Сторожниця навіть пікетували будівлю ОДА 19 квітня минулого року. Однак голова ОДА  Геннадій Москаль сказав, що на шантаж не піддається і він категорично проти створення такої об’єднаної територіальної громади, бо на території цих сільрад знаходяться головні бюджетоформуючі підприємства району.

Після цього люди навіть блокували міжнародну трасу Київ-Чоп.

Не допомогло. Влада Ужгорода спокійно за цим спостерігала і не вживала ніяких кроків щодо перемовин з головами цих сіл.

І лише зараз вже новий голова ОДА Ігор Бондаренко таки підписав рішення про відповідність законодавству Україні план створення Холмківської ОТГ, чим фактично дав старт створення цієї об’єднаної громади.

Це означає, що Ужгород залишиться наодинці. Москаль не хотів, щоб ці села об’єднувалися, бо розумів, що саме в цих селах знаходяться ряд крупних підприємств з іноземним капіталом, які формують бюджет району.

До прикладу, ці села після створення ОТГ зможуть залишати у себе майже 200 млн. грн. на рік. І це на 12 тисяч населення. Звичайно, що в такому випадку новостворена ОТГ просто не буде мати ніяких проблем з коштами, щоб розбудовувати інфраструктуру сіл, займатися благоустроєм.

Ужгород втратив можливість приєднати ці села до себе. І, відповідно, втратив доволі великий можливий дохід. Але головне – втратив можливість розвитку, бо тепер вже не йдеться про розширення меж міста, де можна було б щось збудувати. А нинішні землі міста вже майже повністю забудовані.

Але влада міста сама винувата. За останні роки не було проведено жодних переговорів з головами сусідніх сіл. Мер Ужгорода навіть не намагався довести цим головам сіл переваги, які можна було б отримати, якщо об’єднатися з Ужгородом. А це, в першу чергу – можливість отримання якісної освіти та медичних послуг.

Мер Ужгорода мав би простежити, як Мукачево об’єднувало навколишні села в ОТГ. Тут чиновники міста постійно їздили на зустріч з головами цих сіл та мешканцями і популярно доводили, що набагато краще цим селам буде разом з Мукачевом.

РІО

Більше про це розповів експерт з децентралізації Володимир Феськов в ефірі UA: Закарпаття.

 

clipnews