Відбулося розширене засідання Закарпатської ОДА

Сьогодні, 19 серпня, у сесійній залі обласної ради під головуванням Ігоря Бондаренка відбулося розширене засідання колегії Закарпатської обласної державної адміністрації. Участь у засіданні взяли в.о повноважень голови облради Йосип Борто, заступники голови ОДА, начальники департаментів та управлінь облдержадміністрації, керівники РДА, райрад, ОТГ та міст обласного значення.
Про підсумки виконання місцевих бюджетів області у першому півріччі поточного року доповів директор департаменту фінансів Петро Лазар. Він повідомив, що до бюджетів усіх рівнів області надійшло податків, зборів та інших доходів у сумі 7 888,9 млн. грн., що більше відповідного періоду попереднього року на 24,9%, або 1 573,2 млн. гривень.
Доходи загального фонду місцевих бюджетів зросли на 16,9% або на 355,7 млн. грн. і склали 2 мільярди 465 млн. грн., спеціального  – в 1,8 рази або на 238,6 млн. грн. та склали 537 млн. гривень.
У І півріччі 2019 року місцеві бюджети області отримали трансфертів з державного бюджету у сумі 5 428,3 млн. грн., у тому числі  дотацій 793,7 млн. грн. та субвенцій 4 634,6 млн. гривень.
Планові показники доходів загального фонду місцевих бюджетів виконані на 105,5%, понад план надійшло 129 млн. грн. Затверджені показники перевиконали всі бюджети міст обласного значення, зведені бюджети районів, бюджети об’єднаних територіальних громад та обласний бюджет.
Водночас податковий борг по платежах до місцевого бюджету порівняно з початком року зріс 27,7% або 29 млн. грн. та становив станом на 1 липня поточного року 133,9 млн. гривень. Зростання податкового боргу допустили всі міста обласного значення, райони та об’єднанні територіальні громади.
Серед причин браку фінансів у бюджетах було названо затвердження мінімальних ставок податків і зборів місцевими радами.
Заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі  Галина Руснак доповіла про підсумки економічного і соціального розвитку області у першому півріччі нинішнього року. Так, за 2018 рік область за всіма напрямками зайняла 19 місце у загальнодержавній рейтинговій оцінці (у 2017році – 13 місце). За підсумками 1-го кварталу нинішнього року Закарпаття посіло за напрямками:
–       економічна ефективність – 17 місце;
–       інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця – із 6 місця знизились на 17;
–       фінансова самодостатність з 21 знизились на 23;
–       ефективність ринку праці – 21 місце (було 13);
–       відновлювана енергетика та енергоефективність – 21 місце (було на 18-му).
Індекс промислового виробництва (до відповідного періоду 2018 року) склав 100,2%, по Україні – 100,5%  і за цим показником ми посідаємо 13 місце.
Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами 112 країн світу. Серед основних країн-партнерів: Угорщина, Німеччина, Китай, Чехія, Польща, Словаччина, Австрія, Італія, Румунія.
В області діє 6173 підприємств: 3 великих, 249 середніх, решта відносяться до малих підприємств. Крім того в краї зареєстровано і діє 52,7 тис. фізичних осіб-підприємців.
Наголошувалося, що для виконання поставлених задач по регіональному розвитку держава передбачила фінансову допомогу через різного роду фонди, субвенції. Однак райони не використовують вповні всі ці фінансові ресурси. Тут дається взнаки брак конструктивної співпраці райдержадміністрацій та райрад.
Про стан фінансово-бюджетної дисципліни та найбільш суттєві фінансові порушення на підприємствах, в установах та організаціях повідомила начальник управління Західного офісу Держаудитслужби України в Закарпатській області Світлана Аніщенко. Було зазначено, що у першому півріччі поточного року аудитори виявили фінансових порушень на 237 млн. грн., ще 78 млн. грн. було втрачено через неефективні управлінські рішення. Основною причиною фінансових втрат аудитори вважають несумлінне виконання обов’язків посадовцями.
Під час обговорення питань порядку денного представники районів доповіли про стан справ на місцях, проблеми і порушили актуальні питання. В.о. повноважень голови облради Йосип Борто привітав ідею розширеного засідання колегії ОДА за участі представників місцевого самоврядування та бажання нового голови облдержадміністрації консолідувати всі політичні сили краю навколо вирішення нагальних проблем області.
Ігор Бондаренко наголосив, що в цьому залі зібралася еліта області, тож слід завершити протистояння і разом працювати на благо рідного краю.
З усіх розглянутих питань колегія ухвалила рішення, доучивши голові ОДА видати відповідні розпорядження і контролювати їхнє виконання.

clipnews