Закарпатські аудитори виявили порушень та недоліків в Управлінні освіти Ужгородської міської ради на суму понад 137 млн грн

Фахівці Західного офісу Держаудитслужби під час державного фінансового аудиту виконання двох бюджетних програм в Управлінні освіти Ужгородської міської ради за період 01.01.2015 по 30.11.2018, виявили неефективне використання бюджетних коштів на суму 25,4 млн грн, зайвих витрат з порушенням законодавства на суму 1,3 млн грн та порушення, які могли призвести до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на суму 110 млн грн.

Про це йдеться на порталі Державної аудиторської служби України.

Для реалізації державної політики у галузі освіти протягом 2015-2018 років Управління освіти Ужгородської міської ради виконувало 9 бюджетних програм, на які було спрямовано бюджетних коштів на суму 1198,8 млн грн. Аудитом досліджувалися дві бюджетні програми : «Надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами (зокрема школою-дитячим садком, інтернатом при школі), спеціалізованими школами, ліцеями, гімназіями, колегіумами» та «Надання дошкільної освіти», для забезпечення яких було спрямовано 1063,3 млн грн, або 88,7% фінансових ресурсів.

 

Під час аудиту виявлено низку недоліків, які негативно вплинули на виконання завдань визначених бюджетними програмами та на забезпечення  досягнення мети – надання послуг з загальної середньої освіти в денних загальноосвітніх закладах та дошкільної освіти в навчально-виховних комплексах.

 

Не виконання вимог норм чинного законодавства в частині надання безоплатних послуг освіти для громадян, які проживають та/або зареєстровані за межами міста, через неукладання договорів про здійснення міжбюджетних трансфертів між Ужгородською міською радою та відповідними  територіальними громадами, призвело до незабезпечення  відшкодування понесених 24 дошкільними закладами освіти міста витрат на надання дошкільної освіти 1815 особам – мешканцям сіл Ужгородського району області та відповідно до додаткового навантаження на міський бюджет на загальну суму 24 млн грн.

 

Окрім того, Управління освіти Ужгородської міської ради як головний  розпорядник коштів міського бюджету, не забезпечило належного контролю за дотриманням фінансової дисципліни розпорядниками нижчого рівня  – закладами освіти міста. Отже, наявні факти зайвих витрат на оплату праці на загальну суму 1,2 млн грн, понаднормового списання за обліком окремих продуктів харчування на суму 60 тис. грн.

 

Водночас виявлено неналежний облік основних засобів у закладах освіти міста, заниження вартості активів на суму 1,4 млн грн та брак правовстановлюючих документів на земельні ділянки загальною площею 15,4168 га, що може привести в майбутньому до втрати таких активів.

 

За результатами державного фінансового аудиту надано низку пропозицій та рекомендацій, спрямованих на поліпшення фінансового стану та раціонального використання бюджетних коштів, збереження майна громади міста, а також усунення виявлених порушень Управлінням освіти  Ужгородської міської ради.

 

Про результати аудиту поінформовано голову Ужгородської міської ради.

 

 

clipnews