21 червня – літнє сонцестояння: що не можна робити в цей день

Цього року день літнього сонцестояння припадає на 21 червня, 18:54 за київським часом.

 

Протягом тисячоліть цей день наділявся містичним та святковим значенням.

Сьогодні в Північній півкулі настане найдовший світловий день у році – літнє сонцестояння. День літнього сонцестояння нерідко називають справжнім «початком», або «серединою» літа, а також «сонцеворотом». З ним пов’язані свята, веселі гуляння і народні прикмети.

 

Що таке літнє сонцестояння

Сучасна астрономія знає, що в році є два сонцестояння: зимове та літнє. У північній півкулі зимове сонцестояння припадає на 21 або 22 грудня, і тоді спостерігається найкоротший день (і найдовша ніч), а літнє – 20 або 21 червня, коли спостерігається найдовший день і найкоротша ніч.

Літнє сонцестояння настає тоді, коли нахил осі обертання Землі в напрямку Сонця приймає найменше значення, і сонце досягає максимально високої для спостерігача позиції. У цей день настає астрономічне літо – світлові дні стануть поступово скорочуватися, а ночі – ставати все довшими.

Протягом тисячоліть цей день наділявся містичним і святковим значенням. На день літнього сонцестояння чимало народів Європи влаштовували масові святкові гуляння, а також проводили різноманітні містичні обряди.

 

Коли літнє сонцестояння 2019

У червні інтернет-користувачі традиційно цікавляться, коли відбудеться літнє сонцестояння. Цього року дата літнього сонцестояння припадає на 21 червня. Точний час астрономічного сонцестояння – 18:55 по Києву.

 

Літнє сонцестояння 2019 – свято

У давні часи день літнього сонцестояння відзначався багатьма язичницькими народами Європи, він вважався днем піку могутності магії життя і надприродних сил природи.

Так, кельти на літнє сонцестояння відзначали свято Літа – вони присвячували день пісням і танцям, а вночі розпалювали вогнища і стрибали через них, аби очиститися від злих помислів і фізичних недуг. Цілителі збирали трави і проводили магічні обряди.

Особливо кельтами цінувалась папороть. Вважалося, що в день Літа вона на мить розквітає, а той, хто знайде квітучу папороть, отримає магічні здібності. Нічний похід за папороттю вважався дуже небезпечним, адже його, як вважалось, охороняли міфічні феї та ельфи.

Подібні свята були і у стародавніх східних слов’ян. В залежності від регіону вони могли називатися по-різному – Купайло, Івана Купала, Духів день, Колосок, Ярилов день, Солнцекрес, та ін.

Вважалося, що в ці дні вода, вогонь і жива природа набувають особливої містичної сили. У ці дні наші предки масово купалися у водоймах і збирали цілющі трави. Дівчата плели вінки та ворожили.

Центральним елементом свята залишалось багаття. Зазвичай його розпалювали на закаті, а потім водили навколо хороводи або стрибали через нього. Вважалося, що вогонь захищає від злих духів і недоброго ока. Молоді пари стрибали через багаття взявшись за руки, щоб забезпечити собі довге і щасливе подружнє життя. Спалювання на багатті одягу хворого, як уявлялося, може допомогти його зцілення.

 

Обряди на день літнього сонцестояння

Зі святом літнього сонцестояння з язичницьких часів пов’язано чимало вірувань та обрядів, які практикуються і сьогодні.

Так, для виконання бажань кожен бажаючий може сплести собі вінок з польових квітів. У процесі необхідно думати про своє бажання або читати молитву. Особливо популярний обряд у молодих дівчат, які мріють знайти собі пару або вийти заміж.

Ті, хто хочуть притягти в своє життя багатство, в день літнього сонцестояння можуть взяти увесь дріб’язок зі свого гаманця і заховати його під порогом будинку.

Користується популярністю обряд на зміни в житті. Щоб їх досягти, на літнє сонцестояння потрібно перевернути у своєму будинку як можна більше предметів побуту. Після цього виголошується намова: «Будинок догори дном, інше життя почнеться з новим днем!».

Літнє сонцестояння також використовувалося для ворожінь на судженого. Найпоширеніше ворожіння – кидання вінків із трав у воду. Якщо вінок попливе швидко – це обіцяє швидке заміжжя, якщо потоне – до самотності.

 

Прикмети на день літнього сонцестояння – що не можна робити

Народна пам’ять зберегла до сьогоднішнього дня низку прикмет на літнє сонцестояння.

Так, доброю прикметою у цей день вважалося сходити в лазню. Вода і віник з трав в цей день мають особливу цілющу силу. Аналогічно – вважалося, що для зцілення від хвороб треба було до заходу сонця скупатися в річці чи озері.

Якщо зустріти світанок у день літнього сонцестояння, то можна було, як вважалося, отримати оберіг від невдач та хвороб.

Наші пращури вірили, що народжені в цей день люди будуть користуватися заступництвом сонця та природи. Ув’язнені в ці літні дні шлюби також вважалися особливо міцними і щасливими.

Вважалося, що в найкоротшу ніч не можна спати, оскільки це може накликати біду.

Не можна було також завдавати шкоди природі, викидати залишки їжі, лихословити, злитися і робити добрі побажання.

 

 

clipnews