10 листопада: це цікаво знати

«Небеса прозорі, Як глибінь ріки. Падають, як зорі, З явора листки. А над полем нитка Дзвонить як струна, Зажурилась квітка – Чує сніг вона»
 Дмитро Павличко
У народі 10 листопада, вшановуючи Параскеву, вважали, що погода обов’язково залежить від цієї святої. Тож спостерігали: «Якщо на Параскеву день сонячний, то чекай теплої зими, хмарний – в середині грудня будуть сильні морози». Цього дня не шили, не пряли і не прали.
За церковним календарем, 10 листопада вшановують мученицю Параскеву-П’ятницю; мучеників Терентія і Неонілу і дітей їхніх Сарвила, Фота, Феодула, Ієракса, Нита, Вила та Євникію; преподобного Стефана Саваїта, творця канонів; святого Арсенія, архієпископа Сербського; преподобного Іова, ігумена Почаївського; святого Димитрія, митрополита Ростовського; преподобного Нестора, некнижного, Києво­Печерського; мучеників Африкана, Терентія, Максима, Помпія та інших 36; священомученика Киріака, патріарха Єрусалимського; преподобного Іоана Хозевіта, єпископа Кесарійського; священомученика Неофіта, єпископа Урбниського.
Іменинники 10 листопада:
Параска, Максим, Неоніла та Нестор.
Ім’я Параска у перекладі з грецької означає «п’ятниця». Параскеви, зазвичай, добрі до людей, лагідні і ніжні. Швидко забувають всі неприємності, відповідальні. Гарні господині. Люблячі матері та розумні дружини.
Вшанування Параскеви-П’ятниці відзначають щороку 10 листопада і, зазвичай, цей день припадає не на п’ятницю. Хоча у 3 сторіччі, коли у бездітних батьків після довгих молитов народилася донька, напевно була саме п’ятниця, бо назвали дівчинку Параскевою, що з грецької перекладається, як п’ятниця.
10 листопада народилися:
1903 – Терень Масенко – український письменник, перекладач. Автор збірок «Степова мідь», «Київські каштани», «Сорок весен», «Як пахне земля», «Вишневі зорі України», віршованого роману «Степ», укладач своєрідної хрестоматії спогадів про класиків української культури «Роман пам’яті».
«Ти течеш віки, Дніпре, серцю милий, Води широкі, ясна далина! Любимо тебе, Як батьки любили, Наша ти слава й весна!» (Терень Масенко)
10 листопада відзначають:
  • Всесвітній День молоді.
  • Всесвітній день науки.
  • Міжнародний день бухгалтерії.
Події 10 листопада:
1723 – за наказом царя Петра І в Петербурзі заарештували Павла Полуботка, чернігівського полковника, наказного гетьмана Лівобережної України (1722–1724). Був ув’язнений у Петропавлівській фортеці, де й помер.
1764 – Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Україні президенту Малоросійської колегії Петру Румянцеву.
1926 – у Берліні відкритий Український науковий інститут.
1939 – у Києві відкрито дім-музей Тараса Шевченка.
Чи знаєте ви, що:
Про Богиню Дану
Переказ про Богиню Дану записав ще Геродот: вона – незрівнянна красуня, непорочна діва і мати всього живого, богиня родючості. Її днем вважалася п’ятниця, коли вона суворо судила тих, хто порушував звичаї. До цих порушень відносилося і, зокрема, прядіння та шиття у п’ятницю, що вважалася святковим днем.
Дані приносили жертви, кидаючи коштовності у води річок та озер, криниць та джерел. Швидше за все, слово данина походить від жертви Богині Дані. Цей звичай і нині побутує у багатьох народів у вигляді кидання монет у воду, щоб знову повернутися у ті місця, де людина була щасливою.
Богині, ідентичні Дані, були у багатьох народів: Дуна, Дойна, Діана. На думку дослідника Олександра Знойка, до цього ж ряду належить Ма-Донна, тобто «мати-вода», а також «Тана (Дана).
Культ Богині Дани розвивався і переходив спочатку до Мокоші, а від Мокоші до християнської Параскеви-П’ятниці. Свята Параскева, переймаючи від попередниць їхні заняття, теж опікується водою, рукоділлям і жіночими справами. Її зображення навіть ставили колись біля криниць, щоб вона оберігала воду. (Галина Лозко «Українське язичництво»)
«Рідна країна»
clipnews