21 листопада: це цікаво знати

«Сучасне завжди на дорозі з минулого у майбутнє.»
Олександр Довженко

 

У народі 21 листопада вшановують архистратига Михаїла. Його здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають Святого захисником своєї столиці. Колишній герб Києва був оздоблений образом Михаїла з мечем. А один з найкрасивіших храмів нашого міста – Михайлівський Золотоверхий, названий на честь святого, був найголовнішою святинею наших предків.

До 1917 року саме день Собору архистратига Михаїла святкувався як день міста Києва.

У народній уяві архистратиг Михаїл – це мужній лицар, який перемагає всі темні сили нашої землі. Мисливці вважали Архистратига своїм покровителем та захисником. Вони вірили, що найкраща та рушниця, що побувала у руках Святого. До всього, архистратиг Михаїл ще й неодмінно сповіщав про зиму, бо «приїжджав на білому коні».

 

За церковним календарем 21 листопада відзначають Собор архистратига Михаїла та інших небесних сил безплотних та вшановують архангелів: Гавриїла, Рафаїла, Уриїла, Селафиїла, Ієгудиїла, Варахиїла та Ієремиїла.

Образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім – значить, святий Михайло бореться з чортами.

Існує дуже поширений переказ про чорта, який намагався сховатися від архистратига Михаїла. Щоб урятуватися, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не дістав би його. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архистратиг Михайло сказав, що в цьому разі людину він уб’є та дасть їй царство небесне, а чортові все одно – непереливки! Так чорт перелічив геть усі предмети, під якими міг би сховатися, аби Бог його не дістав, а про кущ ліщини забув. Тож мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб’є.

 

Іменинники 21 листопада:

Михайло, Гаврила, Марта, Рафаїл.

Ім’я Михайло має давньоєврейське походження і означає «рівний, подібний Богу». Михаїли, зазвичай, мають аналітичний склад мислення. Легко орієнтуються у незнайомій обстановці. Можуть отримати будь-який фах. І, як правило, вони фахівці високого рівня. Комунікабельні та незлобливі. У жінках Михаїлів приваблює лагідність. Любить дітей, з повагою ставиться до батьків.

 

21 листопада народилися:

1907 – Петро Лубенський (Афонський) – український драматург, кіносценарист. Автор п’єс «Нескорена полтавчанка», «Пісня над Бугом», «Соколята», сценарію до кінофільму «Королева бензоколонки».

21 листопада відзначається:

  • День гідності та свободи.
  • Всесвітній день телебачення.
  • Всесвітній день вітань.

 

Події 21 листопада:

1919 – був укладений «Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину», який передбачав передачу на 25 років Галичини до складу Польщі з обов’язковим забезпеченням їй автономного статусу.

1941 – в СРСР запроваджено податок на холостяків.

1996 – у штаб-квартирі ООН провели Перший всесвітній телевізійний форум.

2004 – о 20:40 на Майдані Незалежності під час другого туру виборів Президента України близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти – Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру.

 

Чи знаєте ви, що:

Домен .tv, у якому люблять реєструватися сайти телеканалів, це не загальний домен на зразок .com або .org. Колись давно він дістався маленькій державі Тувалу, що розташована в Океанії. Уряд Тувалу вирішив продати права на домен і тепер отримує за право його використання більше 2 мільйонів доларів на рік, що становить приблизно десяту частину всіх доходів цієї держави.

У 1930-х роках на американському радіо з’явилися багатосерійні програми з нескладними сльозливими сюжетами. Їхніми спонсорами виступали виробники мила й інших миючих засобів, тому що основною аудиторією цих програм були домогосподарки. Тому за радіопрограмами, а згодом і телесеріалами закріпився вираз «мильна опера».

В епоху чорно-білого телебачення в камерах часто застосовувалися червоні фільтри, через що червона помада робила губи на екранах телевізорів блідими. Тому жінок-дикторів і акторок гримували зеленими рум’янами й такою ж помадою.

У 1962 році у Швеції був тільки один телеканал, що працював у чорно-білому режимі. 1 квітня технічний експерт каналу повідомив глядачам, що завдяки новій технології вони можуть легко перейти у кольоровий режим. Для цього на телевізор варто було натягнути нейлонову панчоху, що експерт і продемонстрував у прямому ефірі.

 

«Рідна країна»

 

clipnews