Словаччина не має претензій до мовної статті Закону про освіту – Посол Словаччини

Новопризначений Надзвичайний та Повноважний Посол Словаччини в Україні Марек Шафін дав ексклюзивне бліц-інтерв’ю кореспонденту газети РІО

– Пане Посол, чи може Ваше призначення на посаду Надзвичайного та Повноважного Посла Словаччини в Україні означати й іншу ротацію в дипломатичних установах Словаччини в Україні? Зокрема, чи не буде змінено Консула Словаччини в Ужгороді?
– Наразі ніякої ротації не відбувається. Пан Мойжіта на своєму місці і активно працює.
– У зв’язку з відміною віз для України, що змінилося в роботі дипломатичних представництв Словаччини в Україні?
– Ну, можливо, трошки менше навантаження на наших співробітників (посміхається). Загалом, Словаччина завжди підтримувала євроінтеграційні прагнення України і ми виступали за відміну віз до Євросоюзу для українських громадян. Для нас важливо було, щоб Україна чим скоріше інтегрувалася до Європейської унії і ми співпрацювали в єдиному правовому полі.
– Якими ви можете наразі назвати стосунки між нашими країнами?
– Виключно дружніми і партнерськими. Для нас важливо мати хороші стосунки з таким сусідом, як Україна. Ми працюємо над посиленням економічної співпраці, хочемо, щоб торгівля між нашими країнами була більш інтенсивною.
– Наразі в між Україною та Угорщиною виник конфлікт через прийняття Закону про освіту. Угорщина вважає дискримінаційною мовну статтю цього закону, яка передбачає викладання предметів у школах нацменшин українською мовою. Чи є у Словаччини претензії щодо цього Закону?
– Нам відомо про цей конфлікт. Насправді, у нас немає претензій до цього Закону і вважаємо, що всі конфлікти повинні вирішуватися виключно правовим шляхом та на дипломатичному рівні. Для вирішення таких питань існує Венеціанська комісія, а її рішення мало б імплементуватися країнами, які діють в правовому полі згідно відповідних міжнародних угод.
У нас є школа зі словацькою мовою навчання в Ужгороді. Там добре відлагоджений навчальний процес. Діти до четвертого класу навчаються рідною мовою, а потім паралельно основні предмети вивчатимуть державною мовою. І це абсолютно нормально.
– До речі, саме в Закарпатті є словацька меншина і було б логічно, щоб ви здійснили візит до нашої області. Немає таких планів.
– Звичайно, що є. Я тільки третій місяць на цій посаді і, так би мовити, проходжу період певної адаптації, але вже незабаром обов’язково відвідаю Закарпаття.

clipnews