Оприлюднено топ корупційних витрат міського голови Ужгорода

Неабиякого резонансу набула ситуація, яка склалася довкола капітального ремонту Набережної Незалежності в Ужгороді.

Після візиту Володимира Гройсмана до Ужгорода, Урядом України було прийнято рішення виділити 21 млн гривень на ремонт Набережної Незалежності.

За декілька тижнів посадові особи місцевої влади анонімно розробили проект ремонт Набережної та провели тендер на проведення ремонтних робіт.

Інформація про ремонт Набережної одразу викликала шквал критики та обурення серед місцевого населення. Не зважаючи на це, частина містян виступили “за” капремонт родзинки міста.

Редакція zak-insider.com вирішила розібратися в ситуації.

Субвенція уряду. “ШЕФ, всьо пропало?!”

Аргументи місцевої влади, які повпливали на рішення частини жителів Ужгорода підтримати капремонт Набережної, прості – КМУ виділив субвенцію, котру потрібно використати до кінця календарного року. В іншому випадку – місто може втратити 21 млн гривень.

Позиція чиновників зрозуміла, та, на перший погляд, логічна. Однак варто зауважити, що в даному меседжі міститься маніпулятивний характер, позаяк бюджет міста становить – 1 мільярд 200 мільйонів гривень, з яких левова частка коштів виділяється сумнівним суб’єктам економічної діяльності.

А от лавину негативних емоцій з боку противників капремонту викликав ряд цілком зрозумілих причин.

Культурно-історична сторона питання

Проект реконструкції такої складної локації було складено всього за декілька тижнів. Всупереч ЗУ “Про охорону культурної спадщини” не відбулося погодження з Міністерством культури України та відповідним підрозділом Закарпатської ОДА. Самі ж копії проекту оновлення було приховано від активістів, до того ж місцева влада не провела громадських слухань на рахунок капітальних втручань в культурну спадщину міста.

Варто додати, що набережна Незалежності входить до району Малий Галагов – майбутнього об’єкту ЮНЕСКО. Будь-який необережний крок – і про внесення до Списку світової спадщини можна забути. Це автоматично закриває перспективи збільшення туристичного потоку та надходжень у бюджет міста.

І якщо частина ужгородців готова закрити очі на вище викладені моменти, то варто задуматися про якість та строки ремонту, адже основним підрядником на набережній було обрано сумнозвісну ТОВ “КБК”.

Підрядник – “Кримінально-будівельна компанія”

Про ТОВ “КБК” не чули тільки ліниві ужгородці, які стараються відмежувати себе від інформаційно-новинної хмари регіону.

Це Київська фірма, хрещена в народі, як “Кримінально-будівельна компанія”.

Три з п’яти топ витрат з високою корупційною складовою Ужгородської міської ради приходиться на ремонти, де основним виконавцем являється саме ця фірма.

 

 

Ремонт Петефі: за три роки колосальних незручностей для жителів та гостей міста, ужгородська влада спромоглася виділити 60 мільйонів гривень для ТОВ “КБК”, призначених для реконструкції площі. На місці працюють некваліфіковані майстри, у яких відсутній досвід виконання відповідних робіт. Більше того – більша частина ремонтників навіть не оформлені належним чином на роботу.

Серед працівників – неповнолітні закарпатці та представники ромської громади. Нещодавно “сірому” підряднику було виділено додаткові 10 млн гривень на перекладання бруківки, яка належить місту, себто – не закуповувалася. До цього КБК було виділено 6 млн на ці роботи. За цим фактом прокуратурою відкрито кримінальне провадження.

Ремонти тротуарів: близько 80 мільйонів гривень було виділено місцевою владою, з вересня 2016 року й по сьогдні, на ремонти тротуарів у місті Ужгород. Близько 90 відсотків підрядів виграла згадувана ТОВ КБК.

Це якість робіт на пл. Поштовій, де бруківку перекладали вже тричі:

Нова бруківка на тротуарі по вулиці Гагаріна (вартість – 2.2 млн грн) не витримала і двох місяців:

Вулиця Можайського:

І таких прикладів в місті хоч греблю гати.

Серед ТОП-10 найдорожчих ремонтів вулиць в Ужгороді, майже у всіх випадках переможцем було обрано “Кримінально-будівельну компанію”. Усі без виключення капремонти були “затягнуті” на роки, а якість виконаних робіт та використаних матеріалів, однозначно, бажає кращого.

Вулиця Шумна – витрачено 2 роки та 20 мільйонів 600 тисяч гривень. СБУ відкрито кримінальну справу. Підрядник – КБК.

 

Площа Шандора Петефі – ТОВ КБК виділено 60 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ! Прокуратурою відкрито кримінальну справу. Слідство веде СБУ.

 

Вулиця Капушанської – БК АНТРОЛ отримало 19.1 млн грн. Прокуратурою відкрито 2 кримінальні справи. Мітинги містян, жителів сусідніх сел та підприємців.

Дорожнє покриття витримало три дні:

 

Вулиця Можайського: виділено 12.1 мільйон гривень.

За умовами та строками виконання робіт, завершення капремонту мало відбутися 20 грудня 2017 року. Виконавець – ТОВ КБК:

 

 

Ремонт незначного відрізку Можайського тривав більше року. До кінця роботи досі не доведено.

Резюмуючи викладене

Вулиці Собранецька, Легоцького, Заньковецької, Тлехаса, Чорновола і тд і тп – всюди тендер виграє ТОВ КБК. Переможець у 147 закупівлях, безліч робіт виконано повз проведення тендерної процедури.

І ви реально довірите роботи по реконструкції Набережної цим аферистам?

За 3 роки, від міського голови, фірма отримала вже понад 300 мільйонів гривень. Звідки така “любов” до цього підприємства?

Все місто у ямах, пилюці та вибоїнах. До початку децентралізації та “пришестя” братів Андрієвих, бюджет міста складав менше, аніж місцева влада вже перерахувала тільки цьому підряднику.

Безліч із зазначених у актах робіт – взагалі не було виконано. Будматеріали закуповуються по завищеній ціні у заводу, де частка власності належить брату мера міста.

Очевидно, що всі ужгородці підтримують ремонт “набки”, однак активісти виступають за високу якість проектних рішень та виконання робіт, які, очевидно, неспроможні надати місцеві чинуші та ТОВ КБК.

Будматеріали закуповуються, на згадуваному вище заводі, по ціні в 2-3 рази вищою за ринкову.

Тож, якщо з ремонту Набережної прибрати корупційну складову, то її якісний ремонт буде коштувати близько 12 млн грн, що дешевше ряду “вічних” капремонтів епохи братів Андрієвих.

 

 

На фоні викладеного, теза міськради про катастрофічну втрату субвенції уряду – виглядає абсурдно.

Варто зауважити, що мер міста категорично відмовився просити уряд розподілити виділені кошти на інші нагальні потреби міста, таким чином екс-регіонал унеможливив проведення будь-яких діалогів та зруйнував надію на збереження історичної спадщини та лип Набережної Незалежності.

Сьогодні ремонтники вже розпочали встановлення дерев’яних щитів, а на набережній розпочав роботи ґрейдер, який в перші хвилини маневрів встиг пошкодити гілки лип.

 

 

clipnews