Екологічна інспекція продовжує непомічати шкідливий асфальтовий завод на території Ужгорода

Сьогодні, 20 вересня, небайдужі ужгородці звернулися з черговою скаргою на невиносимий сморід в мікрорайоні Радванка. Його продукує асфальтовий завод, котрий безбожно чадить, отруюючи людей і навколишнє середовище. На зробленій світлині добре видно димову завісу, яка йде з труби підприємства. Не дивлячись на численні звернення громадян екологічна інспекція в Закарпатській області бездіє, адже підприємці знаходяться під прикриттям заробітчан від правоохоронних органів.

 

8 серпня 20168 року “Трибуна” повідомляла, що до «Центру Закарпатських розслідувань» звернулися ужгородці, котрі відпочивають на водоймі радванського кар’єру. Люди розповідають, що вже протягом кількох тижнів майже щодня їх труять димом з асфальтно-цементного заводу, що розташований неподалік. При цьому, екологічна інспекція Ужгорода потенційну екологічну загрозу життю і здоров’ю городян не бачить або не хоче помічати…

 

«Наше звернення пов’язане з тим, що майже кожного дня (включаючи суботні дні, нерегулярно у різний період дня), асфальтно-цементний завод, який працює неподалік кар’єру, здійснює викиди важкого диму різного кольору (біло-жовтого і чорного), який має їдкий задушливий запах і, в залежності від напрямку вітру, «накриває» територію прилягаючого житлового масиву Радванського району та інших районів нашого міста.

Виходячи з органолептичних властивостей диму (внаслідок неповного спалювання органічної речовини при відсутності адекватних пристроїв очищення атмосферних викидів генератора диму на цьому заводі), можна з високою ймовірністю припустити, що димовий викид може містити значну кількість поліциклічних ароматичних вуглеводнів, фенолів і крезолів, високі концентрації альдегідів (і, можливо, діоксинів), що створюватиме небезпеку для життя і здоров’я мешканців міста, особливо дітей. Як наслідок — ужгородцям загрожує небезпека у вигляді захворювання дихальних шляхів та онкологічних захворювань».

Відтак близько 30 ужгородців, котрі підписалися під зверненням, просять дізнатися думку з цього приводу у міській екологічній інспекції. Відповідно «Центр Закарпатських розслідувань» разом із небайдужими ужгородцями направив відповідного листа до цієї установи з проханням провести експертизу стану навколишнього середовища вказаного району, доцільність очистки викидів диму і з’ясувати законність та допустимість знаходження такого підприємства у житловому районі Ужгорода.

 

 

clipnews