Погром циганського табору у Львові та пікет проти свавілля циганського барона в Ужгороді

Як повідомили у поліції, напад на табір закарпатських циган у лісі на околиці Львова стався сьогодні рівно опівночі. На табір напала група осіб у масках.

 

Напад був жорстоким. У результаті нападу одна людина загинула і четверо травмовані, – повідомляє поліція. 


Поліція вдалося оперативно зреагувати і було затримано сімох нападників. 


Деякі подробиці нападу розповів у соцмережах мер Львова Андрій Садовий. 


Напад здійснювали група підлітків 17-18 років, серед яких був старший групи. Під час погрому нападники особливо жорстоко повелися з одним із циган і кололи його ножами. Зі слів мера, цілком очевидним є навмисне вбивство. Постраждали від нападників ще декілька осіб. Серед них і жінка з 10-річною дитиною. Власне жінка постраждала, бо захистила дитину. 


Поліція затримала сімох нападників, серед яких і ватажок. 


Розслідування проводить Пустомитівський райвідділ поліції. 


Наразі в лікарні залишається одна людина з середнім ступенем важкості. Жінці з дитиною позашивали невеликі рани і відпустили з лікарні. 


Мер Садовий каже, що наразі решта циган перебувають під охороною поліції і влада міста вирішує питання, щоб надати циганам тимчасовий притулок. 


Попри те, що мер Львова закликав не робити під його дописом ксенофобських коментарів, все одно багато коментаторів запитували, чому влада не дбала про захист львів’ян від циган, які займалися нападами, крадіжками та грабежами. 


Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль різко засудив напад на табір закарпатських циган у Львові. 


Москаль підтвердив, що вбитий та четверо поранених в результаті нападу є закарпатцями і цей напад свідчить про те, що країна скочується до екстремізму. 


Постійні напади на циганські табори Москаль порівняв із Німеччиною періоду нацизму. Не подобається Геннадію Москалю і те, що поліція бездіє, а суспільство не сприймає критично подібні погроми. 


Голова ОДА нагадав, що половина всіх циган України проживають на Закарпатті і лише у нас святкують Міжнародний день циган. Москаль зізнався, що у нас також є проблеми з циганами, але на Закарпатті намагаються їх інтегрувати в суспільство, бо саме таким є європейський підхід. 


Речник генсекретаря Ради Європи Даніель Гольтген зробив сердитий допис у соцмережах щодо нападу на закарпатських циган у Львові 


Гюльтен написав, що Рада Європи засуджує цей напад і що в Раді Європи нажахані фактом вбивства людини. “Ми сподіваємося на повне й відкрите розслідування без зволікань”, – написав Гольтген. 


Тим часом стало відомо, що затриманим нападникам вже оголошено про підозру. Серед затриманих 7 неповнолітніх і один повнолітній. 

 

Поки у Львові громили табір закарпатських циган, в обласному центрі Закарпаття самі цигани вийшли протестувати проти свого ж барона.

 

Цигани з селища Королево (Виноградівський район)  приїхали до Ужгорода, де влаштували пікет перед будівлею управління обласної національної. поліції.

 

Цигани просять поліцейське начальство розібратися із ситуацією, яка виникла у селищі в результаті конфлікту між рядовими циганами та бароном.

 

Цигани стверджують, що барон зі своїми людьми чинить безчинства, влаштовує регулярні напади на простих циган. І це триває вже півтори роки.

 

У поліції циган переконували в тому, що начальство вже мало розмову з бароном і було досягнуто домовленість про те, що життя в селищі нормалізується, конфлікт буде вичерпано. Однак циган така відповідь не влаштовує.

 

 

clipnews