Лікарські засоби проти печії

Як вилікувати печію

Печія виникає, коли кислотний вміст шлунку потрапляє до стравоходу з його лужною середою. У шлунка товста слизова оболонка, до того ж вкрита слизом, який захищає орган від впливу соляної кислоти. Але стравохід не пристосований до кислотного вмісту, він не має ані товстої слизової оболонки, ані захисного прошарку муцину. Тому, коли кислота потрапляє до нього, рецептори стравоходу сприймають її як загрозу, а людина відчуває печіння всередині грудей та страждає відрижкою.

Печія виникає, коли кислота зі шлунку потрапляє у стравохід

У нормі кислота взагалі немає потрапляти до стравоходу: навіть за високої здатності шлунку до утворення кислотних сполук організм зазвичай здатний впоратися з нею. Потрапляння кислоти до стравоходу спричиняють патологічні стани, наприклад, грижа стравохідного отвору діафрагми. Які фактори провокують розвиток подібних патологій?

Паління натщесерце. Шкідлива звичка не йде на користь шлунку у будь-якому разі, проте якщо курити натщесерце, соляна кислота у шлунку вироблятиметься дуже активно, рівень кислотності зростатиме. Тому, якщо палите, перед ранковою сигаретою з’їжте хоча б бутерброд.

Нерегулярне харчування. Якщо ви снідаєте і обідаєте кожного дня у різний час, є ризик, що клітини, які виробляють соляну кислоту, будуть працювати “понаднормово”, і це може спровокувати печію. Намагайтеся дотримуватись режиму харчування.

Надмірне споживання гострої їжі та спецій: перцю, соусу чилі, аджики, оцту тощо. Ці продукти стимулюють вироблення соляної кислоти організмом.

Ліки проти печії

Зняти неприємні симптоми допоможуть препарати, які штучно захищають стравохід від впливу кислоти. Таким чином діють, наприклад, “Вікалін” и “Де-нол”. Також можна порадити H2-блокатори — ця група препаратів впливає на клітини, що виробляють кислоту. Такі ліки дієві, проте мають багато побічних ефектів, тому їх треба використовувати обережно. У продажі є такі препарати, як “Ранітидин”, “Квамател”.

Найсучасніші засоби — інгібітори протонної помпи (ІПП). До цієї групи належать такі ліки, як “Омепразол” та його аналоги: “Паріет”, “Контролок”, “Нексіум”. У продажу є і більш дешеві ІПП: “Омез”, “Гевіскон”.

Якщо у вас є призначення лікаря, використовуйте пошук ліків в аптеках онлайн. Завдяки інтернет-сервісам ви дізнаєтесь, де можна придбати необхідні препарати, а також порівняєте ціни у різних аптеках. Оскільки ліки проти печії потрібні повсякчас, економія не завадить.

Сода не лікує печію, а лише знімає симптоми

Лікування печії в домашніх умовах

Найбезпечніший спосіб позбутися печії — пити лужну мінеральну воду: відому грузинську “Боржомі” або українську “Лужанську”, “Поляну Квасову”. Мінеральну воду треба пити за півгодини після прийому їжі, тричі на добу. Якщо ви не їсте тричі на добу, треба передивитись свій раціон, і розбити прийомі їжі так, щоб у вас був повноцінний сніданок, обід та вечеря.

Можна використовувати і розчин соди, проте він здатний викликати опіки стравоходу, тому соду краще притримати для екстрених випадків. Якщо використовувати соду як єдиний спосіб боротьби з печією, з часом симптому погіршуватимуться.

partnernews