19 травня: це цікаво знати

У народі ж Іова ще назвали Горошником, бо вважалося, що цього дня добре сіяти боби та горох. Також спостерігали за погодою: «Якщо вранці велика роса – на гарну погоду, немає роси – на негоду».

За церковним календарем, 19 травня вшановують правовірного Іова Багатостраждального; преподобного Іова Почаївського; преподобного Міхея Радонезького; мучеників Варвара, воїна, Вакха, Калимаха та Діонісія; мученика Варвара, колишнього розбійника.

Іменинниками 19 травня є:
Денис, Михайло.

19 травня народились:

1889 – Микола Євшан – український літературний критик, літературознавець і перекладач.

1910 – Анатолій Добровольський – український архітектор. Один за авторів проекту планування й забудови Хрещатика і прилеглих кварталів, а також Московського мосту в Києві. Головний архітектор м. Києва (1950–1955).

Події 19 травня в Україні:

1861 – У Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.
2005 – на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Події 19 травня:

1712 рік – Петро I переніс столицю Московії з Москви до Санкт-Петербурга.

19 травня святкують:

  • Всесвітній день боротьби з гепатитом.
  • День Європи в Україні.
  • День науки в Україні.

Чи знаєте ви, що:

Нещодавно вчені виявили важливий чинник, який впливає на довге і здорове життя. Виявляється – це друзі.

Люди, які мають велике коло друзів та знайомих, можуть стати довгожителями. Життя таких людей збільшується приблизно на 50% порівняно з тими, хто має вузьке коло соціальних контактів. Такий висновок зробили американські вчені, досліджуючи зв’язок між соціальними відносинами та смертністю. Середній вік учасників дослідження, а всього їх було більше 300 тисяч чоловік, становив 64 роки.

Між тривалістю життя людини та її соціальними відносинами існує прямий зв’язок, зокрема, тому, що друзі часто спонукають змінити ставлення до власного здоров’я. Також вдалося встановити, що міцні соціальні відносини сприяють зміцненню імунної системи людини.

«Рідна країна»

clipnews