За попередніми висновками смерть пацієнтики з Воловеччини настала внаслідок енцефаліту

Сьогодні, 27 квітня, в соціальних мережах та електронних ЗМІ з посиланням на сторінку одного з дописувачів, була поширена інформація щодо смерті в обласній клінічній інфекційній лікарні від ботулізму 30-річної пацієнтки.

Як повідомив головний лікар ОКІЛ Михайло Поляк молода жінка померла внаслідок нейротоксикоза, до якого за попередніми висновками медиків, міг призвести  енцефаліт. Озвучений попередньо у ЗМІ діагноз  – «ботулізм» – ні клінічно ні лабораторно не підтверджено.

Із анамнезу захворювання відомо, що перші гострі ознаки хвороби у пацієнтки з’явилися 22 квітня (блювота, підвищення температури до 39оС, туман перед очима). Наступного дня до симптомів приєдналося послаблене випорожнення (2 рази). Стан жінки погіршився і каретою швидкої медичної допомоги 23 квітня о 22.50 вона була госпіталізована до Воловецької районної лікарні. Зі слів хворої  відомо, що 18 квітня вживала ковбасу, яку їли ще 6 осіб, а 20 квітня – мариновані гриби домашнього приготування. У всіх, хто вживав ці продукти ознак захворювань не зафіксовано.

Після консультації в районній лікарні інфекціоністом, неврологом, окулістом та надання медичної допомоги і з діагнозом «Ботулізм? Гастро-ентероколіт невстановленої етіології. Гіпертермічний та інтоксикаційний синдром. Офтальмоплегічний синдром?» пацієнтка була скерована в ОКІЛ. Хвора доставлена каретою ШМД та госпіталізована на стаціонарне лікування в ОКІЛ 24 квітня о 19.00.

При поступленні в ОКІЛ  госпіталізована у відділення інтенсивної терапії у важкому стані. В закладі пацієнтку оглянули ургентні обласні спеціалісти: інфекціоніст, окуліст, невролог. На основі даних анамнезу, скарг та об’єктивного обстеження у хворої консилярно був встановлений діагноз: «Енцефаліт? Нейротоксикоз. Кишковий синдром».

Пацієнтці був наданий весь необхідний обсяг медичної допомоги, однак врятувати життя молодої жінки було вже неможливо.

Остаточний діагноз буде встановлено після повного комплексу лабораторних та гістологічних обстежень.  

Довідково:

 

Енцефалітом називається запалення головного мозку, що може супроводжуватися ураженням спинного мозку. Збудниками хвороби є: віруси, бактерії, гриби, найпростіші, рикетсії, гельмінти.
Симптоми енцефаліту різні в залежності від збудника, локалізації патологічного процесу, перебігу захворювання. Проте є загальні характерні для енцефаліту клінічні симптоми.
Продромальний період властивий всім інфекційним захворюванням. Він триває від декількох годин до декількох днів і проявляється підвищенням температури (лихоманкою), симптомами подразнення верхніх дихальних шляхів або шлунково-кишкового тракту.
            Характерні загальномозкові симптоми: головний біль, зазвичай в області чола і орбіт, блювання, світлобоязнь, епілептичні припадки. Порушення свідомості від легких ступенів (млявість, сонливість) до коми. Можливі психомоторне збудження і психо-сенсорні розлади.
Розвиваються осередкові симптоми ураження ЦНС. Вони залежать від локалізації патологічного процесу і форми енцефаліту, можуть проявлятися симптомами випадіння (парези кінцівок, афазія) і подразнення (епілептичні напади).
Крім типової клінічної картини енцефаліту, часто зустрічаються безсимптомні, абортивні форми, рідше – блискавичні. При асимптомних варіантах відсутні менінгеальні симптоми, проте відзначаються помірний головний біль і лихоманка неясного походження, різко виражені минущі епізоди диплопії, запаморочення, парестезії і т.п.      Зміни цереброспинальной рідини уточнюють природу захворювання.
При абортивної формі неврологічні ознаки відсутні, захворювання проявляється симптомами гострої респіраторної або гостро інтестинальною інфекції. На тлі помірної головного болю, невеликий температури може з’явитися ригідність шийних м’язів, що говорить про необхідність люмбальної пункції.
Блискавична форма протікає від декількох годин до декількох днів і закінчується летально. Захворювання починається високою температурою, інтенсивної дифузної головним болем. Швидко наступає порушення свідомості, хворі впадають у коматозний стан.

 

Ботулізм – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке характеризується важким перебігом. Збудник ботулізму продукує дуже сильний і потужний екзотоксин, який в залежності від антигенної структури ділиться на шість видів клостридій – А, B, C, D, E, F.

Кожен з токсинів певної групи нейтралізується тільки за допомогою гомологічної сироватки. Збудники ботулізму дуже поширені і численні в природі. Спори цього захворювання виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Людина може захворіти на ботулізм, вживаючи в їжу м’ясо тварин, яке заражене спорами ботулізму і не пройшло достатню термічну обробку. Це можуть бути різноманітні консерви, особливо домашнього приготування, рибні вироби.

Токсин, потрапляючи разом з їжею в організм людини, негативно діє на рухові клітини спинного мозку, пригнічує роботу нервово-м’язових імпульсів і проявляється порушеннями зору, ковтання, мови і дихання в результаті ураження міжреберних і діафрагмальних м’язів. Приблизно у кожного другого хворого на ботулізм на ранній стадії можуть виявлятися короткочасні симптоми гастроентериту, загальної інтоксикації організму.

Пацієнти скаржаться на гострі кольки в животі в епігастральній ділянці, на цьому тлі можуть з’явитися головний біль, нездужання.

Через 12 годин або добу після появи перших симптомів з’являються неврологічні порушення: диплопія, погіршення зору, птоз. Хворі скаржаться на туман (сітку) перед очима. При огляді спостерігаються розширення зіниць, дуже млява їх реакція на світло, з’являються вертикальний і горизонтальний ністагм. Дуже часто через параліч м’язів гортані, м’якого піднебіння і глотки виявляються дисфония, дисфагія, дизартрія. У дуже важких, критичних випадках розвиваються паралічі дихальних м’язів.

У дітей захворювання ботулізмом проявляється аналогічної клінічною картиною: відмічається затримка сечі, що супроводжується запорами. У новонароджених симптоматика захворювання має свої особливості, які теж потрібно відзначити: порушення смоктання, ковтання, слабкість м’язів, мідріаз, птоз на тлі нормальної температури тіла.

clipnews