14 квітня: Повстання гайдамаків проти поляків

«Сини мої, гайдамаки! Свiт широкий, воля, — Iдiть, сини, погуляйте, Пошукайте долi. Сини мої невеликi, Нерозумнi дiти, Хто вас щиро без матерi Привiтає в свiтi? Сини мої! орли мої! Летiть в Україну, — Хоч i лихо зустрiнеться, Так не на чужині».
Тарас Шевченко

 

14 квітня за григоріанським календарем 104 день року. До кінця року залишається 261 день.

За церковним календарем 14 квітня вшановують преподобну Марію Єгипетську, преподобного Єфимія, мученика Авраамі Болгарського, преподобного Геронтія, преподобного Макарія.

У народі, вшановуючи 14 квітня Марію, вірили, що вона є суддею блудниць на Страшному Суді, якщо вони не розкаялись. Також у Маріїн день підмічали: «Якщо повінь, то вродить густа трава; а якщо прошумлять таловоди – на спекотне і сухе літо».

Іменинниками 14 квітня є:
Марія, Марко, Юхим, Макар.

14 квітня народились:
1888 — Леонід Булаховський, український мовознавець. Автор праць з загального, українського і російського мовознавства, славістики, методики викладання мови та іншого;
1910 — Макар Вронський, український скульптор. Автор пам’ятників Богдану Хмельницькому у Чигирині Черкаської області, Тарасові Шевченку у Канаді (Палермо), м. Донецьк, Михайлові Коцюбинському у Вінниці.

Події 14 квітня:
1768 – Максим Залізняк та Іван Ґонта підняли повстання гайдамаків проти поляків (початок Коліївщини).

Коліївщина — селянсько-козацьке повстання на Правобережній Україні у 1768 році проти кріпосницького, релігійного та національного гніту шляхетської Польщі. Очолив це повстання виходець із запорозької бідноти Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став Іван Гонта. Коліївщина стала найвищим етапом гайдамацького руху.

1852 — при Університеті святого Володимира засновано Київський центральний архів давніх актів (нині — Історичний архів України у Києві).
1930 — на екрани вийшов фільм режисера Олександра Довженка «Земля».

Чи знаєте ви, що:

Назва Коліївщина, найімовірніше, означає повстання коліїв і походить від українського слова «колій», яким у селах і донині називають людей, відповідальних за забиття скотини (свиней, корів, кіз, коней та ін.). Колії вміють робити це найбільш професійно, тобто, швидко і безболісно. Одним із звичаїв коліїв було освячення ножа перед початком роботи. Саме ця процедура згадується і у Тараса Шевченка в «Гайдамаках».

Висунута у радянські часи версія про походження назви повстання від слів «кол» або «колоти», швидше за все, не відповідає дійсності, оскільки, згідно з правилами словоутворення української мови, назва повстання в цьому випадку мала б виглядати Колщина, Кілщина або Коловщина. Зауважимо, що в російській мові слово «колій» відсутнє.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

 

clipnews