12 квітня: це цікаво знати

Долі не обирають… Її приймають – яка вона вже є. А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.
Василь Стус

12 квітня за григоріанським календарем 102 день року. До кінця року залишається 263 днів.

За церковним календарем 12 квітня вшановують преподобного Іоанна Ліствичника, святителя Софронія, пророка Іоада, апостолів Аполлона, Кіфу, Кесаря і Єпафродіта, святу Єввулу – матір великомученика Пантелеймона, преподобного Іоанна безмовника, преподобного Зосима.

Іменинниками 12 квітня є:
Іван, Софрон, Зосим, Пантелеймон.

12 квітня народились:
1906 — Сергій Корольов, український вчений у галузі ракетобудування та космонавтики. Головний конструктор штучних супутників Землі та космічних кораблів, під керівництвом якого здійснено перший політ та вихід людини в космос.

Події 12 квітня:
1912 — у Львові утворили молодіжну скаутську організацію “Пласт”.
1961 — космічний корабель «Восток-1», пілотований Юрієм Гагаріним, стартував з космодрому Байконур (Казахстан), облетів Землю за 108 хвилин і приземлився поблизу міста Енгельс (Росія). Це був перший вдалий політ у космос, коли космонавт живим повернувся на Землю. За інформацією американців, не підтвердженою Радянським Союзом, до Гагаріна мінімум 4 космонавта здійснили невдалі спроби облетіти земну кулю, але загинули — О.Ледовський (1957), С.Шиборін (1958), А.Мітков (1959) та І.Качур (1960).

12 квітня відзначають:
День працівників ракетно-космічної галузі України
Міжнародний день космонавтики

Чи знаєте ви, що:

Про політ людини у космос було підготовлено три варіанти повідомлень ТАРС. Перше — урочисте, «успішне». Друге — на той випадок, якщо корабель не вийде на орбіту і впаде де — небуть у тайзі чи океані. У цьому повідомленні було звернення до урядів різних країн з проханням допомогти у пошуках космонавта. І, нарешті, третій варіант — про трагічну загибель першого космонавта. На щастя, два останніх не знадобились.

Пульт керування космічного корабля «Восток» було заблоковано, а шифр для його включення сховано у спеціальному конверті. Таку пересторогу Корольову порадили застосувати медики, бо свято вірили, що людина опинившись у космосі і побачивши свою планету збоку, має обов’язково з’їхати з глузду. У такому стані вона почне хапатися за пульт і тоді катастрофи не уникнути. Якщо ж космонавт залишиться при свідомості, то у разі відмови автоматики, з легкістю повинен був відкрити конверт і дізнатися потрібний шифр.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

 

clipnews