Ухвала Ужгородського міськрайонного суду про призначення судово-медичної експертизи у справі Цапа (документ)

Затягування судового процесу змусило прокуратуру Закарпатської області внести клопотання про здійснення незалежної судово-медичної експертизи здоров’я  Іштвана Цапа у “Львівському обласному бюро судово-медичної експертизи”.

Процесуальний прокурор у справі про отримання хабара колишнім першим заступником Ужгородського міського голови Іштваном Цапом вніс клопотання про здійснення судово-медичної експертизи здоров’я Цапа. Адже останній на протязі кількох місяців не з‘являється на судові засідання через лікування в обласному тубдиспансері. На закритій частині судового засідання було заслухано лікаря підсудного.

 

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд встановив

Обвинувачений Цап І.Ю. тривалий час не з’являється в судові засідання з підстав перебування на лікуванні. На підтвердження чого, стороною захисту надано відповідну довідку.

На запити суду надано листи з Обласного клінічного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія», про те що Цап І.Ю. знаходиться на амбулаторно-контрольованому лікуванні, стан здоров’я пацієнта порушений.

У судовому засіданні захисником обвинуваченого Цап І.Ю. – адвокатом заявлено клопотання про зупинення кримінального провадження відносно обвинуваченого Цап І.Ю. через його тяжку хворобу та неможливість явки до суду.

Відповідно до ст. 335 КПК України, у разі якщо обвинувачений ухиляється від суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку або видужання і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декілька осіб.

Як підставою для зупинення кримінального провадження відносно обвинуваченого Цап І.Ю. заявлено наявність тяжкого тривалого захворювання, яке перешкоджає явці та участі обвинуваченого Цап І.Ю. у судові засідання, зокрема, й через вплив лікарських препаратів на психічний стан та можливість усвідомлення обставин та подій.

Відповідно до ст. 332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Відповідно до ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертом, якщо для зясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Враховуючи, що для вирішення питання про зупинення провадження по кримінальному провадженню відносно обвинуваченого Цап І.Ю. необхідно з’ясувати наявність зазначених стороною захисту обставин, зокрема наявності тяжкої триваючої хвороби, яка виключає участь у судовому провадженні, для чого необхідні спеціальні знання, суд вважає, що клопотання обґрунтоване та підлягає до задоволення.

На підставі та керуючись ст.ст. 242, 332 КПК України, суд

 

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора – задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні судово-медичну експертизу на вирішення якої поставити наступні запитання:

-який загальний стан здоровя Цап І.Ю.?

-чи наявні у Цап І.Ю. хворобливі порушення, якщо так, визначення їх ступеню тяжкості.

-чи хворіє Цап І.Ю. на тяжку тривалу хворобу?

-чи може останній вільно пересуватися за станом здоровя?

-чи може Цап І.Ю. брати участь у судових засіданнях, враховуючи стан здоровя?

-чи впливає стан здоровя Цап І.Ю. на можливість усвідомлювати свої дії та керувати ними?

-якого лікування потребує Цап І.Ю. (зокрема, чи потребує стаціонарного лікування)?

-чи відповідає стан здоровя Цап І.Ю. наявній медичній документації.

Зобовязати Обласне клінічне територіальне медичне обєднання «Фтизіатрія» (88014, м. Ужгород, вул. Нахімова, 4) надати наявну медичну документацію на Цап І.Ю.  для проведення експертизи.

Проведення експертизи доручити Комунальному закладу Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» (79010, Львівська область, м. Львів, вул. Пекарська, 61, код ЄДРПОУ 01996616).

В розпорядження експерта надати довідку ОКТМО «Фтизіатрія» №174 від 23.11.2017; листи обласного клінічного територіального медичного обєднання «Фтизіатрія»: №642/01-11 від 26.12.2017; №27/01-07 від 12.01.2018; № 145/01-11 від 14.02.18; медичну документацію на Цап І.Ю. надану Обласним клінічним територіальним медичним обєднанням «Фтизіатрія».

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від дачі висновку згідно зі ст. 384, ст. 385 КК України.

Встановити строк для проведення експертизи – один місяць.

Ухвалу суду про проведення судово-медичної експертизи направити до Обласного клінічного територіального медичного обєднання «Фтизіатрія», Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи» для виконання.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора.

Ухвала оскарженню не підлягає.

clipnews