Стало відомо, хто з художників представить Ужгород на Днях України в Кошице

Ми повідомляли, що зі слів головного організатора Днів України в Кошице Едуарда Бураша є домовленість про те, що роботи ужгородських художників презентуватиме легендарна наша галерея “Ілько”. Саме виставкою і почнуться Дні України вже 5 квітня.

Щодо того, кого ж обере галерея “Ілько” і якою буде тематика виставки – була таємниця.

Так от, слало відомо, що “Ілько” презентуватиме групу доволі авангардових ужгородських митців. Це буде виставка під назвою “Едельвейс фантом”, а роботи в ній презентуватимуть художники Владислав Габда, Володимир Гурін, Павло Керестей, Павло Ковач, Михайло Ілько, Вадим Харабарук та Наталія Шевченко. Власне, це не буде виставка в класичному розумінні, а це будуть картини, інсталяції, відео, графіка.

Ось який текст у презентаційній листівці цієї виставки:

“… і порозквітали нові квітки полонин
…спогади, уяви, більш уяви ніж спогади… ми здивовані – бачимо не те що
очікуємо…
… добре розкриті очі це добре… добре знайомитись з тим, що ми так добре знаємо… добре дивуватись… добре бачити те що є насправді…
Нова реальність потребує нового погляду, іншого ракурсу.
Виставка художників, життєва історія яких пов’язана з Ужгородом, і намагається показати цей новий ракурс.
Намагання побачити такий впізнавальний але зовсім інший світ, переосмислити його міфологему та реальність.
Це рефлексії художників. І бажання позбутися стереотипів та штампів, що підмінюють реальність і не дають правдиво оглянути оточення. Спроба повернути чистий незаштампований погляд на своє життя та створити свою уяву про світ в якому ми живемо.
Зібрані твори об’єднуються назвою виставки “Едельвейс-фантом”. Ця назва відсилає до стереотипу, міфу, символу Закарпаття, але в той самий час показує штучність і умовність цих міфів в реаліях сьогоднішнього дня.
Де розмовами про справжність генеруються сурогати та непрацюючі муляжі, і в той самий час втрачаються цінності якими “опікуємось”.
Edel weiß – благородний білий. Чистий, правдивий погляд, який треба собі повернути”.

Одним словом, буде цікаво і дуже неординарно.

Тим часом організатори Днів України в Кошице оприлюднили уточнену програму заходу.

prozak.info

 

 

clipnews