Померла відома закарпатська співачка Віра Баганич

Віра Баганич народилася 5 квітня 1937 року в смт Воловець Закарпатської області. Вона була найстаршою донькою у багатодітній сім’ї. З дитинства багато співала.

 

У 16 років Віра Баганич здобула перемогу на Закарпатському обласному конкурсі народної самодіяльності. Нагороджена була дипломом І ступеня на Республіканському огляді-конкурсі самодіяльного мистецтва України, коли їй виповнилося 23 роки.

 

У 1961 році головний диригент Державного заслуженого Закарпатського народного хору Михайло Кречко запросив Віру Баганич до свого колективу, де вона відразу стала однією із провідних солісток.

 

Разом із Закарпатським народним хором Віра Баганич концертувала по всьому Радянському Союзі та країнах Європи.

 

Віра Баганич у 60-х роках минулого століття перша виконала на професійній сцені баладу “Пливе кача по Тисині”, а в 1972 р. записала її на платівку фірми “Мелодія”. Цю народну пісню, яку верховинці співали, коли виїжджали на заробітки в чужі краї, співачка почула від своєї матері в 1959 році.

 

Згодом баладу творчо опрацював відомий гурт “Піккардійська терція”, а з 2014 року вона перетворилася на народний реквієм за загиблими на Майдані під час Революції гідності, а потім і в ході бойових дій на Донбасі.

 

Минулого року Вірі Степанівні було присвоєно почесне звання «Заслужений артист України».

trubyna.org.ua

 

clipnews