12 березня: це цікаво знати

«Суспільство тим сильніше, чим воно більш свідоме, чим більше у ньому місця свідомій роботі…»
Володимир Вернадський

12 березня у дохристиянські часи наші предки вшановували Бога богів Ярила – Сонце. Цього дня водили хороводи, виконували веснянки. Молилися Ярилу і співали йому величання.

Після прийняття християнства 12 березня у народі почали вшановувати Прокопія — сповідника, який отримав назву Прокопія – дорогоруйнівника. Малося на увазі, що саме з цього дня починає танути сніг. Також підмічали, якщо з’явилися підсніжники, то пора орати землю.

За церковним календарем 12 березня вшановують преподобного Покопія Декаполита, преподобного Тита Печерського, преподобного Фалалея.

Іменинниками 12 березня є:
Прокіп, Тит, Степан, Макар, Яків.

12 березня народились:
1863 — Володимир Вернадський, український вчений, основоположник геохімії, біогеохімії, радіогеології, творець вчення про біосферу, її еволюцію і перетворення під впливом людини в ноосферу (сферу розуму), перший президент Академії Наук України.

12 березня святкують:
Міжнародний день боротьби з глаукомою

Події 12 березня:
1917 — У Петербурзі відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.

Чи знаєте ви, що:

У містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, рознеслася звістка про те, що знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенку, відомому цукрозаводчику та меценату, надано спадкове дворянство. Сини його згодом гідно продовжили справу батька. А от численні онуки, вже реалізовували свої здібності в інших іпостасях.

Михайло Іванович Терещенко став міністром фінансів та закордонніх справ в уряді О.Керенського, а Федір Федорович Терещенко став талановитим авіаконструктором. Його талант високо цінував Жуковський, а літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російської армії у І світовій війні.

«Рідна країна»

 

clipnews