Закарпатські підприємства можуть отримати розстрочення зі сплати ПДВ при ввезенні в Україну обладнання

Із 1 січня 2018 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу щодо розстрочення сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України обладнання, яке ввозиться платником податку для власного виробництва на території України. Перелік обладнання затверджений пунктом 65 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, зокрема мова йде про машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання; їх частини; звукозаписувальну та звуковідтворювальну апаратуру, апаратуру для запису або відтворення телевізійного зображення i звуку, їх частини та приладдя; реактори ядерні, котли, машини, обладнання i механічні пристрої; їх частини; котли парові або інші парогенеруючі котли (крім водяних котлів для центрального опалення, здатних також виробляти пар низького тиску); котли перегрітої води.

Розстрочення надається на термін, зазначений у заяві платника податку, але не більше 24 календарних місяців без нарахування процентів, пені та штрафів, визначених Податковим кодексом України.

Розстрочення не надається, якщо обладнання має походження з країни, визнаної Україною державою-окупантом та/або державою-агресором по відношенню до України, ввозиться з території такої країни та/або з тимчасово окупованої території України.

Для реалізації права платників податків на отримання розстрочення сплати ПДВ Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 7 лютого 2018 року №85 «Про затвердження Порядку надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення виконання зобов’язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України», яка набрала чинності з дня її опублікування 21 лютого 2018 року.

Зазначений Порядок визначає процедуру надання розстрочення сплати ПДВ та застосування забезпечення виконання зобов’язань під час ввезення на митну територію України з поміщенням у митний режим імпорту обладнання.

Для отримання розстрочення сплати ПДВ платник податку подає до митниці ДФС:

– заяву за встановленою формою;

– документи, передбачені статтею 335 Митного кодексу України;

– бізнес-проект, бізнес-план або інший документ, у якому зазначено технологічний процес з економічними розрахунками та очікувані результати діяльності;

– наявні висновки державних органів, експертних установ, організацій, державні стандарти і стандарти підприємства, технічні умови, технічну документацію, документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей, приміщень.

Рішення про надання розстрочення сплати ПДВ приймається митницею ДФС за рекомендацією комісії протягом 10 робочих днів з дати надходження заяви. У разі, якщо сума податку, заявлена до розстрочення, становить понад 1 млн грн, рішення приймається за погодженням з Головою ДФС протягом 25 робочих днів з дати надходження заяви. Рішення приймається за результатами розгляду комісією заяви та перевірки:

– відповідності обладнання, заявленого у заяві;

– підтвердження зазначеної у заяві вартості обладнання;

– підтвердження того, що обладнання не походить з країни, визнаної державою-окупантом;

– відповідність коду, згідно з Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД), зазначеного у заяві;

– відсутності у платника податку заборгованості із сплати платежів;

– підтвердження наявності виробничих потужностей або приміщень чи умов для обліку і зберігання товарів, готової продукції.

Платник податку, який отримав рішення:

– сплачує перший платіж під час митного оформлення обладнання та надає на залишок суми податку забезпечення виконання зобов’язань або банківську гарантію, видану відповідно до законодавства;

– щомісяця у строк, встановлений у рішенні, сплачує розстрочені суми ПДВ з поданням додаткової митної декларації, в якій зазначаються відомості про митну вартість обладнання, визначену на дату поміщення такого обладнання у митний режим імпорту;

– щомісяця не пізніше наступного робочого дня за днем сплати частини розстроченої суми податку подає до головного управління ДФС в області, м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС звіт про цільове використання обладнання, ввезеного на митну територію України для власного виробництва на території України;

– має право достроково сплатити розстрочену суму податку.

Протягом найближчого часу будуть створені відповідні комісії та розпочата процедура надання розстрочень.

ДФС у Закарпатській області

clipnews