На Закарпатті зберігається загроза паводку

Станом на 27 грудня 2017 року на території області зберігаються погодні умови, що сприяють утриманню підвищеної водності та паводкової ситуації – опади до 20 мм/добу у вигляді снігу, мокрого снігу, з переходом в дощ на фоні підвищення повітря до +8 тепла, з наступним сніготаненням.

На річках відбувались поступові підвищення рівнів води за рахунок дощів та танення снігу. Сьогодні очікується тепла погода, хмарно з проясненнями, часом слабкий дощ, в горах місцями мокрий сніг та сніг, на річках продовжаться незначні підвищення рівнів води.

Працівники водогосподарських організації Закарпатської області продовжують працювати в посиленому паводковому режимі роботи. На низинній частині р.Латориця в районі м.Чоп на заплаві у міждамбовому просторі утримуються високі рівні води з поступовим зниженням за останній тиждень (-1,5м) з ІІІ до ІІ ступеню протипаводкового захисту.

Продовжують роботу по перекачуванню паводкового стоку 13 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем та відкачування місцевого стоку пересувною насосною станцією в с. Саловка Ужгородського району. Всього у період грудневого паводку працювало 24 стаціонарні та 3 пересувні насосні станції, які перекачали понад 36 млн. м3 паводкового та місцевого стоку, з початку року 76,4 млн. м3 паводкового стоку.

По мірі спаду рівнів у річках, шлюзи у водозахисних дамбах відкриваються – паводковий стік відводиться у водоприймачі гравітаційно. З водозахисними дамбами р.Латориця в районі м.Чоп, що перезволожені та перебувають під значним навантаженням історично високих рівнів паводку, спеціалістами Ужгородського МУВГ встановлено спостереження на предмет фільтрації та зсувів.

Також спеціалістами Мукачівського МУВГ проводиться спостереження за греблями водосховищ осушної системи Чорний Мочар, що також перебувають під значним навантаженням заакумульованих в них біля 20 млн.м3 паводкових вод Поступово після спаду рівнів, міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного на них навантаження під час трьох хвиль останніх паводків першої половини грудня 2017, складаються дефектні акти.

Джерело: БУ ВР р. Тиса

clipnews