Україна у списку потенційних країн-банкрутів

Стрімке зростання зовнішнього боргу в найближчому майбутньому загрожуватиме Україні дефолтом. До такого висновку дійшли експерти американського видання Business Insider, включивши Україну до списку з 18 країн, яким загрожує дефолт.

У своїх оцінках експерти виходили з розміру зовнішнього боргу, а також фінансової і політичної стабільності в країні.

Рейтинг видання очолює Венесуела, де скоротився видобуток нафти, через що повернення урядом боргів знаходиться під знаком питання.

На другому місці Греція, де тривають безлади населення у відповідь на заходи уряду з регуляції економіки, на третьому – Аргентина, де спостерігається висока інфляція.

На четвертому місці Ірландія, де відчуваються наслідки банківської кризи, на п’ятому – Португалія. Останній належить погасити боргів на 20 млрд євро вже в 2011 році.

Україна посідає 6 місце. Причини – великий розмір зовнішнього боргу і сповільнення темпів росту економіки. Нагадаємо, експерти Світового банку оцінили зовнішній борг України в 82% ВВП.

До рейтингу увійшли як бунтівні Лівія, Єгипет, Бахрейн, так і благополучні на перший погляд Іспанія, Болгарія, Хорватія, Румунія, Литва та Угорщина. Усі ці країни мають проблеми з банківським сектором, інфляцією, а також політичною стабільністю.

clipnews