Закарпаття: У бібліотеках віддалених гірських сіл з'явився Інтернет

Коли в сільській бібліотеці з’явився інтернет – кількість постійних читачів збільшилася в два рази. Тепер тут, крім друкованої, пропонують і електронну книгу, з бонусом – спілкування в “он-лайн”.

Ользі Василівні – сімдесят три, але вона азартно освоює інтернет і інтерактивне спілкування. Це для неї – буквально життєва необхідність.

– Як дізналася, що у нас є інтернет, дуже зраділа. У мене діти закордоном, а так можна спілкуватися, адже нас вдома немає ще Інтернету, – каже Ольга Різнар, мешканка села Чорна.

Швидко зорієнтуватися у всесвітній павутині відвідувачам допомагають сільські бібліотекарі. Для цього вони самі два тижні проходили комп’ютерні курси в Ужгороді.

Бібліотека села Королево – одна з шести, які перемогли в конкурсі. Обов’язкова умова для отримання гранту Біла Гейтса – підтримка місцевої влади. Американський фонд дає оргтехніку на вісімдесят тисяч гривень, а влада ремонтують приміщення і гарантують оплату інтернет-послуг у найближчі чотири роки.

– Були деякі сільські ради, які через брак фінансування не змогли, але в принципі разом з підприємцями, з працівниками бібліотек нам вдалося провести ремонти і всі бібліотечні інтернет центри працюють, – говорить Катерина Вашкеба, директор Виноградівської централізованої бібліотечної системи.

Останні три роки фонди бібліотеки зовсім не поповнювалися новими книгами. Зате тепер, завдяки Інтернету, інформації в надлишку.

Неймовірно допомогла всесвітня мережа студентам-заочникам, а їх у селі більше двохсот, і, звичайно, – школярам, передає Подробиці-ТБ.

– Немає підручників для десятих класів, програма змінилася освітня і надрукованих книг поки що немає. Тому вони приходять до нас щоб домашнє завдання виконати, переглянути потрібні параграфи, – каже Віра Решетар, бібліотекар бібліотеки для дорослих селища Королево.

Приклад американських благодійників виявився заразливим. У цьому році влада Виноградівського району вперше виділили двадцять тисяч гривень на комп’ютеризацію сільських бібліотек. На ці кошти планують відкрити ще два інтернет-центру.

“КП”

admin