Вибори на Закарпатті є нелігитимними

Як один з найдосвідченіших експертів по виборам у області, що з 2002 до 2010 року був головою ТВК Ужгорода, Юрій Петрович Келемен розповів журналістам про те, які недоліки були на цьому голосуванні.

Юрій Петрович розкритикував комісію, яка, на його думку, дуже погано працювала. За словами екс-голови ТВК, результати виборів, які потрібно було вже опублікувати ще навіть не підрахували. На його думку таке зволікання – це дуже гарний привід для фальсифікації результатів. Адже комісія не повинна розходитись на 2-3 дні й відкладати свій прямий обов’язок, а саме підрахунок голосів.

Пан Келемен також розповів, що спостерігачам не давали змоги для нормального контролю виборів, щоб вони були чесними та прозорими. За його словами, в ході голосування, були систематичні порушення, такі як, наприклад, «надання консультацій» виборцям стосовно того яким чином голосувати, котрі зумовила нестача вільних кабінок для голосування. Він також наголосив, що відбувався тиск на членів комісії через погрози, спроби підкупу та дискредитуючу їх імена інформацію.

У свою чергу Юрій Келемен запропонував такий варіант перевірки легітимності виборів: «Візьміть відкрийте, в присутності представників партій, що написали скарги чи звернення, скрині для голосування на кількох дільницях і ви побачите, що там – повний хаос!».

Він також акцентував, що всі ці систематичні порушення, неправильні підрахунки голосів спричинили до того, що вибори варто визнати нелегітимними. Прикладом одного з грубих порушень, що підтверджують цей факт, є експеримент, який вони провели разом з представником окружної комісії на одній з дільниць. Як розповів Юрій Петрович, на одній з ділянок, одна із членів ДВК погодилась дати два комплекти бюлетенів, навіть без паспорту, невідомому чоловіку, не знаючи що насправді він – представник окружної комісії. Юрій Келемен повідомив представникам ЗМІ, що навіть готовий назвати ім’я цієї людини у суді.

Завершуючи свій виступ, пан Келемен зауважив, що навіть якщо Віктор Погорєлов і стане міським головою Ужгорода, то населення Ужгорода буде сміятись з нього, оскільки всім відомо, що вибори насправді були куплені балогівцями. А стосовно неправдивої інформації, поширеної через ЗМІ щодо затримання Сергія Ратушняка на угорському кордоні у день виборів, колишній голова ТВК додав: «Всі канали, що публікували цю інформацію повинні не просто вибачитись за публікацію цього наклепу, а відповісти за неї. Вони повинні також відповісти звідки вони взяли цю інформацію! Це просто комедія, коли ЗМІ публікують подібну маячню. Але це вже справа юристів». Юрій Келемен впевнений, що це також був тиск на виборців і комісію, а отже цей факт лише зайвий раз підтверджує незаконність цих місцевих виборів та необхідність перевиборів.

Крістіна Кузьменко

 

admin