Віктор Русин: Заяви учасників виборчого процесу стосувалися підкупу виборців, погроз фізичної розправи та пошкодження майна

Чи були правопорушення в ході виборчого процесу на Закарпатті, і як на них реагували правоохоронці? – цікавимося в начальника УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Віктора РУСИНА.

— Мною було підписано план заходів щодо забезпечення правопорядку та громадської безпеки під час проведення передвиборної кампанії, а також під час самих виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, — розповідає очільник закарпатської міліції. — Було проведено робочі зустрічі з представниками місцевих осередків політичних партій, головами обласної та територіальних виборчих комісій. У клубі УМВС було проведено додаткове заняття з особовим складом управління щодо вивчення змісту та вимог Конституції України та оновленого виборчого законодавства. Аналогічні заняття відбулися в кожному міськрайоргані внутрішніх справ області.

На території Закарпатської області було створено 351 територіальну виборчу комісію, які обслуговували 791 виборчу дільницю. Для забезпечення правопорядку та законності під час проведення виборів було задіяно загалом 2228 співробітників міліції, з яких майже 1600 працювали безпосередньо на виборчих дільницях. Окрім цього, для забезпечення контролю за дорожним рухом під час перевезення виборчої документації було задіяно 250 працівників Державтоінспекції та виставлено 55 постів. За територіальними виборчими комісіями також було закріплено моїх заступників та керівників галузевих служб управління.

29 жовтня керівництвом УМВС в актовому залі економічного факультету УжНУ було проведено інструктаж особового складу (720 чоловік) щодо забезпечення охорони громадського порядку під час виборів, особистої безпеки та безпеки громадян.

Щодо звернень громадян та учасників виборчого процесу щодо порушень законодавства, то вони надходили протягом всього передвиборчого процесу та в день виборів. За територіальністю, найбільше таких заяв надійшло в Ужгородське міське управління міліції та Ужгородський райвідділ. Аналогічні заяви, в середньому в кількості від 3 до 10, надійшли практично в кожен міськрайвідділ УМВС. Усі ці повідомлення стосувалися підкупу виборців, погроз фізичної розправи та пошкодження майна, в тому числі й агітаційних матеріалів, хуліганства, а також втрати територіальними виборчими комісіями свідоцтв про державну реєстрацію. Було й ряд звернень від партійних організацій та їх осередків. Найбільше таких звернень надійшло від Партії регіонів, партії “Еко +25”, “Єдиного центру”, партії “Удар”, “Батьківщини”, “Сильної України”, “Свободи” тощо. Надходили й заяви від громадян, яких маємо близько шести десятків. За даними повідомленнями порушено 2 кримінальні справи. У 50 випадках відмовлено в порушенні кримінальної справи. 37 заяв передано за належністю в прокуратуру та у виборчі комісії.

Загалом в області ситуація контрольована, порушень громадського порядку не допущено, забезпечено належну безпеку громадян. Думаю, що роботою закарпатської міліції під час виборів задоволені всі учасники виборчої кампанії. Принаймні, ніхто з них не подав жодної скарги про неправомірні дії з боку працівників міліції.

Висловлюю щиру подяку особовому складу УМВС за належне забезпечення охорони громадського порядку під час виборів. Мною буде підписано наказ про заохочення та надання кожному працівнику, що був задіяний на виборах, по одному вихідному дню.

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

admin