Нова версія проекту Правил дорожнього руху

Вперше проект змін Державтоінспекція оприлюднила майже півроку назад, протягом цього часу приймала зауваження і пропозиції від громадських організацій, автоекспертів і простих автомобілістів. Також над документом дуже ретельно попрацювали співробітники ДАІ практично всіх регіонів країни – в Департаменті ДАІ МВС говорять, що ці пропозиції складені на основі судової практики справ по адміністративних порушеннях і кримінальних справах по ДТП.

Фактично Департамент ДАІ вперше запросив громадськість до прилюдної дискусії перед змінами в законодавство, проте, виникає враження, що представлений проект сируватий і потребує серйозного доопрацювання. Видання “Сьогодні” за допомогою автомобільного експерта – віце-президента суспільного об’єднання “Безпечна дорога” Віталія Денисенка – провела аналіз пропонованих змін.

Загальні ініціативи


Зупинка за наказом

У проекті з’явився пункт, що вимагає від водія в разі зупинки автомобіля співробітником ДАІ вийти з машини на тротуар або узбіччя, тоді як в даний момент не існує жодного нормативно-правового акту, по якому водій зобов’язаний покинути салон, а не передавати документи через вікно (це загальносвітова практика).

Позитивний момент – в проекті чітко прописано, що зупиняти автомобіль і перевіряти які-небудь документи має право лише співробітник міліції і лише під час виконання службових обов’язків (на “екологів-козаків” з жезлами можна не реагувати).

Аварія

Цікаве нововведення стосується поняття ДТП. Згідно з проектом, під цей термін повинно потрапляти лише випадок, який виник під час користування дорожньо-транспортною інфраструктурою і під час якого постраждали люди або виник матеріальний збиток.

Якщо його приймуть, то при оформленні для здобуття страховки дрібних пошкоджень, що виникли, наприклад, при в’їзді до гаража, права забирати не будуть. Проте є ризик, що ДАІ і зовсім відмовиться оформляти такі випадки, посилаючи водія в міліцію, а міліція “з’їжджатиме” на ДАІ – зайвою роботою ніхто займатися не хоче.


Розмітка

До поняття “Смуга руху” пропонують віднести непозначену розміткою частину дороги, а норму, що встановлює, що вона повинна мати ширину 2,75 м, хочуть прибрати. Є небезпека, що смуги після цього дорожні служби малюватимуть “на око”.

Пріоритет

Досить цікаво прописано поняття “Головна дорога” – також можуть вважати будь-яку дорогу по відношенню до виїзду з території, а не лише позначену відповідним знаком або заасфальтовану по відношенню до грунтової. Для водія уточнення є позитивним моментом (наприклад, при ДТП, що сталося при виїзді із заасфальтованої дороги підприємства на грунтову), але чи не означає це, що шляховики почнуть економити на знаках?

Споруди

Такі поняття, як “міст”, “естакада”, “шляхопровід” замінили словосполукою “штучні споруди” і ввели поняття “Об’єкти дорожнього сервісу”. З одного боку, це логічно, з іншої – може створити плутанину в разі судової справи по ДТП, адже конкретні поняття замінили на загальних.

Обов’язки водіїв і пішоході

Страховка

Сьогодні в списку документів, які водій зобов’язаний пред’явити співробітникові ДАІ, страховий поліс не значиться, а в проекті він з’явився.
Також пропонується за їзду без страховки ввести таку ж відповідальність, як і за управління незареєстрованим або таким, що не пройшов техогляд автомобілем, а за таке порушення покладений штраф 170-255 гривень на перший раз, у разі ж повторного порушення – від 255 до 510 гривень або суспільні роботи строком від 30 до 40 годин, з оплатною або безоплатною конфіскацією транспортного засобу. Виникають підозри, що таке покарання пролобійоване страховими компаніями і є надмірно жорстким.

Стан водія

У проекті з’явилася ініціатива усувати від управління транспортними засобами водіїв, які знаходяться в хворобливому або втомленому стані, – такі самі заходи, як і стосовно водіїв в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Проте якщо механізм визначення сп’яніння досить чіткий регламентований спільною інструкцією МОЗ і МВС, то яким чином інспектори ДАІ визначатимуть міру втоми водія, залишається загадкою.

Існує ризик, що даішники час від часу зловживатимуть таким правом, адже незрозуміло, як водієві довести той факт, що він не був утомленим.

Крім того, згідно законопроекту, заборонено передавати управління автомобілем утомленому водієві, але знову-таки неясно, як визначити міру втоми.

Мобільний за кермом

У ПДД, що діють, досить чітко прописана заборона використання засобу зв’язку під час руху, якщо пристрій знаходиться в руках водія. У законопроекті ж пропонують зобов’язати “користуватися техзасобами, які дозволяють розмовляти без допомоги рук” – нове формулювання може лише внести плутанину.

Річ у тому, що зараз кожен мобільний оснащений функцією “гучний зв’язок”, а ось конкретного обов’язку використовувати цю функцію в проекті ПДР немає.

Пішоходи

У запропонованій редакції ПДД пішоходам хочуть заборонити пересуватися по автомагістралі, залишивши виключення для пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку. Це – безперечний плюс, оскільки в сьогоднішніх правилах формулювання нечітке – “спеціально позначені місця”. Проте автомагістраль в нашій країні лише одна (20 км. дороги “Київ-Бориспіль”) – така зміна просто не має практичного сенсу.

Дорожня графіка

Мабуть, в цей розділ ПДД пропонують внести найзначніші зміни. Нові знаки, розмітка і світлофори покликані адаптувати українське законодавство до європейського, що не можна не підтримувати.

Знаки

По-перше, ДАІ пропонує ввести абсолютно нову групу дорожніх знаків “Туристична інфраструктура” (вочевидь, в рамках підготовки до Євро-2012). Крім того, в існуючі групи вводяться нові елементи.

Пропонується встановлювати знак 1.40 (вимагає від водіїв бути гранично обережними) в тих місцях, де існує висока вірогідність падіння велосипедистів через пошкодження дорожнього покриття, а знак 1.11 повинен змінити своє значення: позначати не погану дорогу, а попереджати про “лежачих поліцейських”, горби і неплавний стик мостових конструкцій.

У проекті намальована і досить цікава табличка до знаку 7.6.3, що “дозволяє постановку
транспортного засобу на стоянку під кутом в 45 градусів у відношенні до тротуару” (правда, в реальності всі водії і так ставлять авто під кутом, тобто табличка просто узаконює реальність). А нова табличка до знаку 5.57.3 вказує об’їзд наліво (раніше були таблички лише прямо і направо).

Продумали ряд змін і для комерційних транспортних засобів. Так, знак 4.18 вказує ділянка дороги, по якій дозволений рух вантажних авто з максимальною масою понад 3,5 т і автобусів лише з використанням ланцюгів протиковзання (встановлюється взимку), а 5.28.3 – напрям руху для них же.

Розмітка

Для графіки, намальованої на дорозі, змін всього три. По-перше, елемент 1.21 поміняє мову – замість кириличних символів напис “СТОП” пропонують наносити латинськими “STOP”.

По-друге, в проекті з’явилася розмітка 1.24, застережлива водіїв про наближення до ділянки дороги, на якій встановлений “лежачий поліцейський”. А пропонований елемент 1.25 є цілою серією символів, що позначають ділянки проїжджої частини для руху відповідних категорій транспортних засобів (інваліда, автобуса, вантажівки, легкового авто, велосипеда).

Світлофори

На догоду велоасціації, розроблені і світлофори, що розділяють рух пішоходів і водіїв велосипедів.
Подібні елементи є практично у всіх країнах світу, і впровадження їх в Україні можна лише вітати. Правда, без велодоріжок ця ініціатива – мертвонароджена.

Стоянка і зупинка

Вимоги до стоянки і зупинки транспортних засобів збираються істотно посилити, що в умовах дефіциту паркомісць зробить порушниками більшість водіїв. Якщо зараз знак 3.34 “Зупинка заборонена” робить послаблення для водіїв таксі, здійснюючу посадку і висадку пасажирів (розвантаження або вантаження вантажів), то в майбутньому це стосуватиметься будь-яких транспортних засобів.

Крім того, співробітники ДАІ внесли пропозицію штрафувати водіїв, навіть якщо автомобіль стоїть на аварийці. Підсилюють вимоги і до маршрутів – вони зможуть робити зупинку лише в спеціальних місцях для посадки пасажирів (сьогодні така заборона в ПДР не прописана).

Важливе доповнення – пряма заборона зупинятися на смугах гальмування і розгону (абсолютно вірне рішення). Проте дискусії викликають пропозиції по змінах в правила парковки на тротуарах. Якщо сьогодні вона дозволена тоді, коли залишається для проходу людей не менше 2 м, то в проекті конкретика замінена на фразу “де стоянка викликає істотні перешкоди для пішоходів”. Але є і одна явно хороша ініціатива: вирішити стоянку на відстані 5 метрів від перехрестя (зараз 10 метрів).

&nbs
p^
Рух на новий лад


Початок руху

У ініціативі ДАІ МВС прописано, що, виїжджаючи на дорогу з двору, з місць стоянки, об’єктів дорожнього сервісу і інших прилеглих територій, потрібно поступитися дорогою іншим транспортним засобам і пішоходам, а з’їжджаючи з дороги, – велосипедистам і пішоходам. Виїжджаючи, водій повинен переконатися, що не створює аварійної зупинки. Це досить вдале уточнення існуючої редакції.

Перестроювання

У проекті є одне цікаве доповнення: якщо велосипедист показує правий поворот, водій автомобіля зобов’язаний його пропустити. Начебто все логічно, але чи буде це правило хтось виконувати – як велосипедист доведе в разі аварії, що попереджав про маневр завчасно?

Поворот

ДАІ пропонує дозволити виконувати правий поворот при заборонному сигналі світлофора за умови, що маневр не перешкоджає руху транспортних засобів і пішоходів, що рухаються з інших напрямів (навіть без спеціальної зеленої стрілки біля червоного сигналу світлофора).
Обгін

На дорогах з двостороннім рухом (4-смугових) заборонено виїжджати на смугу зустрічного руху – це пропозиція ДАІ, в принципі, відповідає нинішнім правилам.

Проте з урахуванням того, що існує ініціатива вважати смугою для руху навіть нерозмічену частину дороги, а прив’язуватися до встановленої ширини дороги в 2,75 м необов’язково (п. 1.10), виникає питання, яким чином водій повинен визначати кількість смуг на дорозі.

Швидкість

У 2009-м Кабмін підготував постанову, що дозволяє розганятися до 110 км/год на дорогах з окремими проїжджими частинами, відокремленими один від одного відбійником або зеленими насадженнями, і якщо через них не проходять пішохідні переходи.

У підготовленій редакції Правил дозволяють рухатися не більше 90 км/год, можна рухатися швидше, до 130 км/год, лише на автомагістралях (по суті лише Київ-Бориспіль).

Для сучасних авто, навіть з урахуванням того, що водіїв не карають за перевищення швидкості до 20 км/год, швидкість в 110 км/год є “черепашачою”. Проте доки в нашій країні не побудують нормальних доріг, дозволяти їздити швидше небезпечно, оскільки по тих же самих дорогах рухаються і автомобілі застарілих конструкцій.

Захист водія

У нових ПДД пропонують прописати право водія отримувати компенсацію в разі одержання збитку через невідповідність стану доріг, вулиць і залізничних переїздів умовам безпеки дорожнього руху. Така ініціатива дозволить, по-перше, захистити права водія в разі наїзду на яму, по-друге, юридично захистить водія від звинувачень в порушенні ПДД, якщо він пошкодив автомобіль через неякісні дороги (зараз ДАІ відбирає за це права).

Крім того, серед безлічі пропозицій є абсолютно правильна ідея прописати фразу про те, що кожен учасник дорожнього руху, дотримуючий ПДД, розраховує на те, що інші учасники дорожнього руху виконують їх також. Зараз же ПДД сформульовані так, що будь-якого водія, що попав в ДТП, можна визнати винним навіть якщо він дотримував всі правила, наприклад, на тій підставі, що він, вибираючи швидкість, не врахував того, що дорожня обстановка може змінитися (таких випадків – маса).

AutoMotoClub.info

admin