У жовтні "бабине літо" на Закарпатті таки буде!

— Різке похолодання ми очікуємо наприкінці вже цього місяця. Починаючи з 28 вересня, температура повітря знижуватиметься на 5-10 градусів. Холодний період триватиме близько тижня. Закарпатцям доведеться одягатися тепліше, бо температура повітря вдень сягатиме 8-13°, вночі падатиме до 1-6°, в горах можливі заморозки до 0-5° нижче нуля. У гірських районах можливе випадання мокрого снігу 28-29 вересня. З початку жовтня — знову суха прохолодна погода. Наступна порція тепла, що надійде на Закарпаття, очікується, починаючи з 6-7 жовтня. Тобто жовтневе «бабине літо» таки буде!
Пані Василина каже, що боятися лютих морозів узимку нам не варто. Нас завжди рятує Атлантика, яка час від часу посилає нам теплі і вологі повпряні маси, тому взимку у нас часті відлиги (температура повітря вище 0°). Звісно, від холодів, наче «теплий кожух», оберігають нас і Карпатські гори. Але в нашому регіоні теж можлива поява холодного арктичного повітря. До прикладу, у січні може бути період, коли стовпчик термометра показуватиме мінус 23-25°. Відтак короткотривалі (5-10 днів) студені періоди можна чекати і в грудні, і в лютому.
— На Закарпатті найхолодніша зима була у 1952 році,— резюмує Василина Блох.— Дуже холодною і сніжною була вона і в 1987 році. Того ж таки 87-го навіть у березні снігу лежало по пояс.

Маріанна ШУТКО, “Новини Закарпаття”

admin