Свято-Миколаївський монастир на Закарпатті заснований князем Корятовичем у 1360 році

До прильоту митрополита в ужгородському аеропорті готувалися ретельно. На злітну смугу – до трапу літака, проклали червону килимову доріжку. Зустрічали предстоятеля Української православної церкви хлібом-сіллю.
– Мукачівський Свято-Миколаївський монастир святкує 650-ліття. І мені дуже приємно розділити цю радість з вірниками, – розповів митрополит Володимир журналістам про мету візиту.
Своє 650-річчя Мукачівський Свято-Миколаївський монастир відзначив у неділю, 19 вересня. На святкову літургію приїхали голова обласної адміністрації, керівники правоохоронних органів, релігійні сановники, вірники. 25-річний Олександр приїхав до Мукачева з Виноградівщини, каже – цей день для нього особливий:
– Мукачівський монастир є для мене дуже рідним, а відколи я почав ходити в церкву моє життя з ним пов’язане. Це для мене велика святиня. І дата 650 років важлива і для монастиря, і в моєму житті, і в історії православної церкви на Закарпатті.
Мукачівський монастир є одним з найстаріших та найбільших в Україні, розказав архієпископ мукачівський і ужгородський Феодор:
– Добре відомо і підтверджено архівними документами, що заснована обитель в XI столітті, а неподалік знаходяться печери, де жили перші монахи. У 1360 році князь Корятович будує першу дерев’яну церкву на честь чудотворця Миколая. Ми відзначаємо сьогодні саме цю дату – офіційного заснування Мукачівського монастиря.
Очільник краю Олександр Ледида вважає – обителі треба надавати статус історичної пам’ятки
– Наразі Свято-Миколаївський монастир не є історичною пам’яткою, але питання буде підніматися. Адже 650 років з дня заснування – це вже історія держави Україна.

Прес-центр ОДА

admin