На "круглому столі" в Ужгороді обговорили Програму розвитку сільського туризму на Закарпатті

Круглий стіл відбувся за ініціативи Закарпатської ОДА та обласної ради, під головуванням начальника управління з питань європейської інтеграції та туризму, курортів Закарпатської ОДА пана Марченка О.І., та радника голови ОДА, депутата обласної ради Бирковича В.І.

Пан Марченко О.І. проаналізував виконання Програми розвитку сільського туризму у Закарпатьскій області за період 2004 – 2008 та 2010 років, де наголосив, що на Закарпатті є практичні результати успішної діяльності власників садиб.

Закарпаття край привабливий для туристів різних категорій достатку та потреб. Ті туристи, хто хоче бути ближче до природи, їде до нас. Адже поєднання природних, рекреаційних ресурсів, гостинність жителів краю, унікальність поєднання культури, побуту, історії створює високий ступінь потенціалу туристичного продукту, а наша задача зробити його конкурентноздатним.

У свою чергу, завідувач філією кафедри теорії та практики туризму і готельного господарства Київського університету туризму, економіки і права Христо Роглєв відзначив, ряд проблем, які стримують розвиток туризму на Закарпатті, зокрема охорона природи (Карпатський біосферний заповідник) та культурної спадщини, будівництво та ремонт доріг, підйомників для гірськолижних баз^ прискорення будівництві інфраструктури, стимулювання бізнесу й зайнятості населення, прискорити прийняття законодавчих актів щодо розвитку туризму в Карпатах, зеленого туризму. Для розвитку зеленого туризму подбати про розробку системи надання та отримання пільгових кредитів.
Голова спілки зеленого туризму Закарпаття Богдан Пранничук у доповіді щодо концептуальних засад розвитку сільського зеленого туризму на Закарпатті відзначив, що перш за все, необхідно законодавчо врегулювати питання розвитку зеленого туризму. Адже, Закон не прийнятий.

Мусимо відзначити, сказав п. Богдан Пранничук що спостерігається брак уваги держави до розвитку зеленого туризму, але робиться те що можна. Ми спостерігаємо, що відбувається розвиток у супереч, аніж завдяки. Громади розвиваються.

Керівник Туристичного інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль презентував розвиток фестивального руху на Закарпатті, як невід’ємну частину сільського туристичного продукту. Адже, якщо взяти до уваги інформацію, що на території області протягом року відбувається близько двохсот фестивалів та святкувань, різного рівня, то переважна більшість відбувається саме на селі. І нашому з вами туристу є на що подивитись. Інша справа, надзвичайно важлива, що він (турист) побачить, і чи виникне у нього бажання приїхати ще раз. За нашими підрахунками, послугами сільського зеленого туризму на Закарпатті у минулому році скористалось приблизно 200 тисяч чоловік. Тобто, є серйозний потенціал, який можна чітко виміряти у фінансовому еквіваленті, у вигляді прямих надходжень до бюджетів власників садиб. На нашу думку, сільський туризм, фестивальний туризм, народні промисли, транспортні послуги, торгівля, харчування у селах здатні гармонійно розвивати громаду, створити нові робочі місця, підвищити якість життя. У наших з вами руках, розробка стандартів та правил надання послуг, це те, що спонукатиме туриста обирати саме Закарпаття серед інших можливих територій відпочинку.

Пропозиції до концепції Програми розвитку сільського туризму на 2011 – 2015 роки, та пропозиції до обговорення проекту Закону України «Про сільський агро туризм» приймаються в управління туризму Закарпатської ОДА.

Коментарі експертів надсилайте на адресу: office@tourinform.org.ua

Турінформ Закарпаття

admin