Доземний уклін Вам, герої! (фоторепортаж)

У нашому суспільстві до роботи співробітників органів внутрішніх справ останнім часом сформувалося неоднозначне ставлення. Дехто критикує роботу правоохоронців, інші у скрутну хвилину сподіваються саме на їхню підтримку. Звісно, уникнути недоліків у діяльності важко будь-кому, тим паче, коли доводиться працювати з людьми. Але не варто забувати, що міліціонери нерідко ризикують власним життям та здоровям, вступаючи у двобій зі злочинцями.

За шістдесят п’ять років існування закарпатської міліції від рук зловмисників загинуло 18 працівників органів внутрішніх справ краю. Згадаємо поіменно усіх героїв.

У 1948-1952 роках від бандитських куль загинуло сім працівників міліції: п’ять дільничних, працівник тодішнього ВБХСС та один міліціонер. Це сержант міліції Петро Руснак, старшини Василь Басараба, Юрій Русин, Іван Синько, молодші лейтенанти Іван Мишук, Григорій Шутко, Володимир Іщенко.

За останні роки під час виконання службових обовязків загинуло ще 11 працівників міліції. Це старший слідчий Виноградівського райвідділу міліції майор Василь Меденці, начальник карного розшуку Ужгородського міськвідділу майор міліції Микола Баб’як, начальник відділу УБОЗу майор міліції Василь Балега, старший лейтенант Юрій Мазар, дізнавач Рахівського РВ УМВС, ст. сержант Степан Прокопець зі спецпідрозділу “Беркут”, сержант Андрій Басараб з Мукачівського міськвідділу міліції, ст. наглядач СІЗО УМВС старший сержант міліції Йосип Грошик, командир взводу ВДСО Мукачівського міськвідділу капітан міліції Михайло Кедик, міліціонер ВДСО Виноградівського райвідділу старшина міліції Василь Каптур, міліціонер-водій ВДСО Ужгородського МВ сержант Олексій Подрез, міліціонер ВДСО Мукачівського МВ сержант міліції Іван Мишко.

Усі вони чесно й добросовісно виконували свої службові обовязки, не знаючи, що не повернуться до своїх родин. Дружини залишилися вдовами, батьки втратили синів, діти осиротіли…

В Ужгороді у сквері на Православній набережній споруджено памятник загиблим працівникам міліції. Торік цей монумент та довколишню територію приведено до ладу, благоустроєно. А в суботу, 21 серпня, біля пам’ятника загиблим міліціонерам відбулося покладання квітів та вінків. Участь в урочистостях взяли голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида, голова обласної Ради Михайло Кічковський, міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк, начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин, керівництво обласних правоохоронних відомств, суду та податкової служби. А в Покровській православній церкві Ужгорода відбулася поминальна молитва за убієнними героями, яку відслужив настоятель храму отець Миколай Кабаці.

На завершення в УМВС відбувся поминальний обід для родин загиблих героїв, на якому начальник закарпатської міліції полковник Віктор Русин вручив грошові допомоги та продовольчі пайки.

Доземний уклін Вам, герої! Ваш подвиг навічно житиме у наших серцях.

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

admin