Держгірпромнагляд розглянув ситуацію з травматизмом у ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго"

Відбулася серйозна, зацікавлена, самокритична розмова про чинники, що негативно впливають на результати працеохоронної роботи на підприємстві, “вузькі” місця, яким потрібно приділити нагальну увагу, аби зменшити ризики для життя і здоров’я працівників підприємства при виконанні ними трудових обов’язків. Рішенням ради роботу ВАТ ЕК “Закарпаттяобленерго” з дотримання вимог промислової безпеки та охорони праці визнано недостатньою. Генеральному директору акціонерного товариства Василю Ковачу вказано на низьку виробничу дисципліну у структурних підрозділах, недостатній відомчий контроль за дотриманням вимог нормативно-правових актів з безпеки виробництва та охорони праці. Зобов’язано розглянути питання про відповідність займаним посадам начальника, головного інженера та в. о. заступника з енергозбуту й економічних питань Свалявського РЕМу. За незадовільний технічний стан обладнання, низьку трудову дисципліну та недостатній контроль за роботою експлуатаційних служб притягнути до адміністративної відповідальності заступника директора з технічних питань Олександра Білака. Заступника генерального директора з охорони праці Володимира Кісюка за незадовільну роботу служби охорони праці та інженерів з охорони праці структурних підрозділів попередити.

Прискіплива увага наглядової структури до згаданої ділянки роботи ВАТ ЕК “Закарпаттяобленерго” продиктована, перш за все, двома нещасними випадками, що сталися з інтервалом менше ніж місяць у поточному році. Йдеться про трагедії, внаслідок яких загинули електрослюсар Теребле – Ріцької ГЕС (ТРГЕС) Василь Ситар та електромонтер з експлуатації електролічильників Свалявського РЕМу Іван Блискун. Невтішний і екскурс в історію. Протягом 2009 року на підприємствах ЕК ВАТ “Закарпаттяобленерго” сталося три випадки травматизму при виконанні службових обов’язків. Всього ж з 2005-го року у різних виробничих колізіях, що мали місце в акціонерному товаристві, потерпіло 15 працівників, 6 з яких – смертельно.

До висновку про значні недоробки в питаннях створення роботодавцем гарантованих Конституцією гідних та безпечних умов праці спонукає й аналіз причин виробничого травматизму. Якщо протягом цих років четверо працівників підприємств ВАТ ЕК “Закарпаттяобленерго” отримали травми внаслідок дорожньо-транспортних пригод, стільки ж – внаслідок протиправних дій інших осіб, то сім спеціалістів ( п’ять з яких – смертельно ) були травмовані саме через недотримання вимог промислової безпеки та охорони праці.

Довідка: ВАТ ЕК “Закарпаттяобленерго” займається закупкою електроенергії на ОРЕ, передачею її електромережами 220 кВ й нижчими та здійснює постачання електроенергії споживачам на території Закрпатської області й окремих суміжних районів Львівщини (Бескид, Гусне, Лавочне, Сянки). В структурі компанії 52 підрозділи, з яких 15 – районів електричних мереж. Компанія експлуатує три ГЕС – Теребле-Ріцьку, Оноківську та Ужгородську – загальною потужністю 31,55 МВт. Середньооблікова чисельність працівників компанії – 2985 осіб. 1634 з яких – експлуатаційний персонал, 1142 – енергозбутовий. Протягом 2009 року на безпеку виробництва та охорону праці витрачено 784 тис. грн. Фінансування заходів з охорони праці на поточний рік передбачене в межах 1 млн. грн.

Територіальне управління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області

admin