Закарпатське Берегово відвідав наймолодший син глави династії Габсбургів

29 червня до міста Берегово (Закарпатська область) з Угорщини завітав ерцгерцог Георг (Дьордь) фон Габсбург, наймолодший син глави династії Габсбургів – наслідного принца Отто фон Габсбурга, сина останнього імператора Австро-Угорщини.

46-річний Дьордь має трьох дітей і є активним прибічником розширення ЄС. Він також президент Червоного Хреста в Угорщині та лицар ордена Золотого руна, в який приймають лише членів королівських сімей.

Однак поважний гість приїхав на Закарпаття не через «імперські амбіції» своїх далеких предків, а з цілком благородною місією: дізнатися, як живуть закарпатські роми, і, за можливістю, допомогти їм. Насамперед ерцгерцог поспілкувався з представниками міської влади, відвідав офіс міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста. Зустрічали його голова обласної організації ТЧХ Іванна Сабо, голова Берегівської міськрайонної організації ТЧХ Оксана Маргітич, головний лікар Берегівської ЦРЛ Іван Малеш. Як відомо, угорський Червоний Хрест постійно допомагає Закарпаттю. Зокрема в Берегові за його підтримки протягом декількох років діяла програма гарячого харчування у зимові місяці для 200 людей, з Угорщини періодично надходять гуманітарні вантажі. Іван Малеш подякував гостю за пересувний флюорограф, яким зараз здійснюється обстеження у селах району. З іншого боку, працівниками лікарні були зібрані й передані кошти для постраждалих від потужного паводка в Угорщині. Отже, співпраця триватиме й надалі.

Дьордь фон Габсбург також відвідав музей і дияконічний відділ реформатської церкви, який активно займається благочинністю. Наступним пунктом програми був виїзд до Вилока, де мав відбутися товариський матч між командами ромів Закарпаття та Угорщини.

«Наша місія – допомогти ромам Закарпаття, – наголосив керівник ромської збірної Угорщини Іштван Мезеі. – Насамперед ми вдячні за запрошення та організацію візиту консулу Угорщини в Берегові Йожефу Бачкаі та голові дияконічного відділу реформатської церкви Бейлі Нодю, який повсякчас допомагає ромському населенню, намагається полегшити їм життя. Спочатку ми вирішили організувати товариський матч між меншинами Угорщини та Закарпаття, оскільки нам слід налагоджувати партнерські стосунки. Щиро сподіваюся, що подібні зустрічі стануть традиційними».

«Саме завдяки Іштвану Мезеі маю можливість побачити, як живуть роми на Закарпатті, – зауважив Дьордь фон Габсбург. – Сподіваюся, що завдяки спільній діяльності громадських організацій можна зробити дуже багато. А ще я вірю у силу спорту. Наприклад, футбол, який єднає народи. Тому мені буде дуже цікаво побачити цей матч. Щиро бажаю представникам усіх національностей жити у мирі й злагоді, допомагати один одному».

Голова громадської організації «Товариство ромів Берегівщини» Шандор Горват повідомив, що найболючішим питанням ромської громади на даний час є відсутність свідоцтв про народження та паспортів. Із 9300 ромів Берегівського району близько тисячі не мають жодних документів. Іноді у цьому винні самі роми. Проте у більшості випадків саме державні структури не сприяють, а іноді й перешкоджають отриманню офіційних документів. Інша проблема – дуже поганий стан забезпечення ромського населення навіть початковою освітою.

Олександр Ворошилов, “Старий Замок “Паланок”

clipnews