У закарпатському Міжгір’ї автолюбителям “відкритий” техогляд на 2-х СТО

Всі ці проблеми стоять на порядку денному керівників краю. Відрадно, що за невеликий проміжок роботи новоствореної владної команди у районі, яка ставить за головну мету — покращити справи у краї, на які очікує місцеве населення, дещо змінилося в роботі правоохоронних органів. Одним з її результативних кроків є — покращення умов для проходження технічного огляду транспортних засобів.

Є сподівання, що добрі наміри, котрі потрібні як повітря, втіляться у реальність, тобто проблеми будуть вирішуватися на користь наших краян.

Сьогодні наша розмова з державтоінспектором ВДАІ та АТІ з обслуговування Міжгірського району УДАІ ГУМВСУ в Закарпатській області Миколою Гречином.

— Миколо Павловичу, насамперед, чому на Вашу думку необхідно проходити техогляд?

— По-перше, задля власної безпеки та безпеки оточуючих, адже несправний транспортний засіб — це потенційна небезпека для всіх, особливо, якщо це пасажирський транспорт, а по-друге, мати змогу без перешкод користуватися улюбленим авто.

— З якою періодичністю потрібно проводити ТО?

— Періодичність проходження технічного огляду проводиться в залежності від призначення транспортного засобу: для пасажирського з кількістю місць для сидіння більш як дев’ять з місцем водія — два рази на рік^ для транспорту, призначеного для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою понад 3,5 т, а також спеціальні та спеціалізовані засоби — один раз на рік^ засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше як дев’ять, включно з місцем водія, та для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою до 3,5 т.

— В які строки проводиться техогляд Державтоінспекцією?

— З 15 січня по 15 грудня — для транспортних засобів, технічний огляд яких проводиться один раз на два роки або один раз на рік, а для тих, огляд яких проводиться два рази на рік — з 15 січня по 30 червня та з 1 липня по 15 грудня.

— Які необхідні документи для проведення ТО подаються працівникові ДАІ?

— Звичайно, документи, що посвідчують особу — паспорт, ідентифікаційний номер платника податку. Потім — протокол перевірки технічного стану автомобіля, виданий не раніше 45 діб до дати проведення технічного огляду^ посвідчення водія, медична довідка, поліс обов’язкового страхування та квитанція про сплату податку з власників транспортних засобів.

— Чи може пройти технічний огляд власник, який не сплатив штраф за порушення безпеки дорожнього руху?

— Ні, не може. По автоматизованим пошуковим системам ДАІ працівник автотранспортної інспекції перевіряє відомості: про транспортний засіб, його власника щодо розшуку, накладання арешту, повноти та своєчасності сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху. Тому власники, які мають заборгованість щодо сплати штрафів, рано чи пізно будуть змушені їх сплатити.

— Що саме полегшило жителям нашого району процедуру проходження технічного огляду?

— По-перше, в районі зареєстровано 653 юридичних та 5338 фізичних власників транспортних засобів, тому в два рази збільшилася кількість днів прийому громадян, з двох на тиждень, до чотирьох, що дало змогу власникам авто менше часу проводити в чергах, на які ще минулого року всі скаржилися. По-друге, і на мою думку найголовніше, у Міжгір’ї працюють дві СТО, які мають право проводити перевірку технічного стану транспортного засобу та видавати відповідний сертифікат для проходження технічного огляду в ДАІ. Раніше для цього наші земляки були вимушені їздити в сусідні райони, а це — додаткові витрати та час.

Розмову вів Андрій ГОЛОДНЯК, “Верховина”

clipnews