Майстер ушу Му Юйчун з Китаю передавав свій досвід спортсменам Закарпаття

У величезний захват прийшов і головний гість цьогорічного заходу – Майстер Му Юйчун. Цей унікальний чоловік вивчав ушу з 6 років в традиційній школі, історія якої тягнеться з глибини століть і яка виховала багато відомих на весь Китай майстрів. У 1981 році він став чемпіоном Китаю з Саньшоу (в Європі цей вид спорту відомий як “китайський бокс”). Кваліфікація Майстра як судді підтверджена званням “Кращий суддя”. Під його керівництвом навчалися кращі на сьогодні в Піднебесній майстри. Му Юйчун викладав внутрішні стилі ушу в школі шаоліньського монастиря. Крім бойових мистецтв Му Юйчун знає традиційну китайську медицину і голковколювання. Він навчався цієї майстерності як у державному університеті, так і безпосередньо у вчителів – носіїв традиції. Майстер належить до однієї з найдавніших даоських шкіл цигун. (Цигун розподіляється на три основні гілки: перша походить від засновника даосизму Лаоцзи, інша – від Конфуція, третя – буддистська). У 1993 році Му Юйчун вперше відвідав Україну, а вже через два роки приїхав до Києва і розпочав викладання “внутрішніх стилів”. У 1999 році Майстер організував власну школу – КГБФ “Клуб Пекін”, в 2005 – Всеукраїнську Асоціацію традицій і культури Китаю.

Зараз Му Юйчун є консультантом багатьох організацій в Україні. Регулярно проводить семінари в Одесі, Черкасах, Кривому Розі і, сміємо сподіватися, тепер і на Закарпатті. За час перебування в нашій країні Майстер одружився на українці Оксані.

Семінар був організований Закарпатською обласною федерацією ушу, яка, у свою чергу, представляє українську федерацію. Від “вищестоячої” інстанції на семінарі був присутній генеральний секретар федерації та Голова комітету з традиційного У-Шу Володимир Федорцов.

Як пояснив президент закарпатської федерації Юрій Гецко, фестиваль – це єдиний спосіб поспілкуватися, показати себе, подивитися інших, популяризувати різні види цього цікавого спорту. Адже в Україні існує маса шкіл, стилів і видів східних єдиноборств. І всі вони – це ще й давня філософія, в якій сконцентрована багатогранність, продуманість і вікова мудрість китайської історії та культури, а також ефективна система оздоровчої та профілактичної гімнастики, спосіб фізичного і морального формування особистості. Сам майстер Му Юйчун роботою фестивалю, організацією, прекрасним місцем проведення залишився задоволений і обіцяв повернутися сюди наступного року.

Людмила Руда

admin