ЧОМУ МОВЧИТЬ ПРОКУРАТУРА?

Ще з березня цього року не вщухає скандал стосовно незаконного знесення історичної споруди в центрі Ужгорода. Саме тут, в історичній частині міста, на Набережній Незалежності, 1, що поблизу площі Театральної, не зважаючи на заборони міської ради, було незаконно знищено старовинний будинок, який був чи не головною візитівкою нашого міста. Таємниче ПП «Кросмарк», яке є забудовником цієї ділянки, планує звести на місці давньої споруди черговий торгово-офісний комплекс.

Тим часом, деякі друковані видання Закарпаття захищають руйнівників, публікуючи матеріали згідно з якими, мовляв, забудовник зробив послугу місту, позбавивши його від «подальшого функціонування будівлі, що несе загрозу життєдіяльності населення»!? (саме так сформулював необхідність знесення будівлі у «Акті виявлених дефектів при обстеженні існуючої будівлі» власне сам забудовник, тобто ПП «Кросмарк»). Цікавим фактом, проте, є те, що на початку так званої «реконструкції» старої споруди, забудовник, що так піклується про «загрозу життєдіяльності населення» не дуже турбувався про те, щоб було дотримано всіх умов безпеки на будівництві, яке, до речі, розташоване поблизу школи та обласного дитячого лялькового театру, аж поки йому не було вказано на це міською радою. До того ж, вже було зафіксовано випадки травмування через недотримання правил безпеки на будівництві.

Факт незаконного демонтажу лише підтверджує так званий документ «Акт виявлених дефектів при обстеженні існуючої будівлі в м. Ужгород наб. Незалежності, 1 – пл.. Театральна 6», представлений деякими закарпатськими виданнями (фото). Незаконність цього «акту» підтвердили в міській раді. По-перше, датовано цей документ 15 лютого, а офіційне звернення до міської ради щодо скликання комісії для визначення аварійності споруди було надіслано в міську раду лише 15 березня, тобто через місяць. По-друге, складати подібні акти, а тим більше затверджувати їх, мають право лише ті організації, які мають відповідну ліцензію на видачу документів такого характеру, а не сам забудовник. В управлінні архітектури та містобудування про ПП «Ритм», яким нібито затверджено цей документ, ніхто ніколи не чув, а отже під сумнівом залишається те, чи могли вони видавати подібний акт. Вже не говорячи про те, наскільки безграмотно та абияк складено цей документ, з допущенням стилістичних помилок та навіть невірного набору прізвища одного з «членів комісії», що вже саме по собі робить це документ недійсним.

Як повідомила заступник начальника управління архітектури та містобудування Олександра Сергіївна Зотова, 15 березня 2010 року до міської ради надійшло офіційне звернення від ПП «Кросмарк» щодо створення комісії для визначення аварійності будівлі на Набережній Незалежності, 1. Наступного дня, 16 березня, на чолі з Олександрою Сергіївною за вказаною адресою прибула муніципальна міліція, а також заступник голови департаменту міського господарства. Згідно з рішенням комісії було складено акт, в якому було зафіксовано, що на час обстеження вже було демонтовано дах, перекриття, перегородки між приміщеннями будови, а також оббито штукатурку. Тобто, ще не дочекавшись офіційного рішення міської ради стосовно аварійності старовинної будови, ПП «Кросмарк» зі свого боку вже все вирішили і активно приступили до робіт, а точніше до руйнації історичної пам’ятки міста.

Складений акт про виявлення незаконного демонтажу споруди було направлено у всі інстанції з вимогою негайної зупинки так званої «реконструкції». Самого ж офіційного висновку «НДІ Проектреконструкція», які мають відповідну ліцензію, про аварійний стан будівлі надано н
е було, а отже і не було підстави для демонтажу споруди.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 року № 1104 «Про надання дозволу на виконання підготовчих і будівельних робіт», для виконання підготовчих робіт на будівництві необхідний спеціальний дозвіл, що надається, згідно цієї ж постанови, Держархбудінспекцією та її територіальними органами, тобто, в даному випадку міським управлінням архітектури та містобудування. Оскільки даного дозволу не видали, більше того, було постановлено, що споруда не підлягає демонтажу, то подальші роботи над знесенням даного об’єкту є незаконними.

Міська рада надсилала десятки листів у прокуратуру міста Ужгорода з проханням втрутитись у цю складну та заплутану ситуацію, оскільки без рішення прокуратури у міського органу влади звязано руки. Але там підозріло ігнорують всі заклики щодо справедливого вирішення даної ситуації, більше того, прокуратура почала звинувачувати Олександру Сергіївну Зотову у нечесному виконанні своїх обов’язків. Невідомо, чому прокуратура стала на бік руйнівників споруди в історичному центрі міста, а не на бік закону та порядку, який би вони мали захищати. Хіба що, як стало відомо з деяких джерел, за цим можуть стояти нерозлийвода товариші – заступник головного прокурора міста Ужгорода Андрій Малинич та його кум, підприємець Іван Волошин. На разі, ніхто не знає звідки взялось це таємниче ПП «Кросмарк» в місті Ужгород, хто за ним стоїть і чому вони дозволяють собі відбирати в ужгородців історичну архітектурну спадщину на користь власних інтересів.

Ми будемо тримати вас в курсі подальших подій, а також спробуємо розкрити невідомі широкому загалу деталі стосовно цієї справи.

admin