Закарпатські “регіонали” переконують, що позачергова сесія облради була нелегітимною

Фракція Партії регіонів акцентує увагу громадськості на тому, що упродовж кількох останніх пленарних засідань керівництво Закарпатської обласної ради систематично порушує діюче законодавство. До прикладу, розпорядження керівництва облради № 84/01-44 від 21.06.2010 р. про скликання позачергової 29 сесії облради ґрунтується на підставі вимог депутатських фракцій “Наша Україна” та Блоку Юлії Тимошенко. Водночас, стаття 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” роз’яснює причини скликання позачергової сесії:

– пункт 7 “сесія обласної ради повинна бути також скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу ради або голови місцевої державної адміністрації”^

– пункт 12 “пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вноситися постійними комісіями, депутатами, головою місцевої державної адміністрації, головою обласної ради”.

Такі ж положення визначені і в пункті 7.4 статті 7, 8.2 статті 8 Регламенту роботи обласної ради. Підкреслюю, що жодні депутатські фракції законних повноважень (вимог) щодо позачергового скликання сесій не мають. Як наслідок, сесія, яка відбулася 22 червня 2010 року – нелегітимна. Відзначу, що прийняті нею рішення будуть оскаржені. Зокрема, вже направлене депутатське звернення до прокуратури, з проханням дати відповідну правову оцінку.

Крім того, в пункті 7.6 Регламенту облради також вказано, що “винятковість випадків визначається ініціатором скликання сесії і обумовлюється у розпорядженні про її скликання”. Звертаю увагу, що жодного визначення винятковості, окрім назви питання порядку денного так званими “ініціаторами” проведення «позачергової» сесії і п. Кічковським вказано не було. Цим політикам добре відомо про ту щоденну копітку та фахову роботу, яку проводить у Солотвинському солеруднику обласна державна адміністрація спільно із науково-дослідними установами, міністерствами та відомствами.

Переконаний, що “ініціаторів” проведення позачергової сесії найбільше цікавило третє питання порядку денного: “Різне”. Зміна голови обласної ТВК – ось, що особливо хвилювало депутатів від «Нашої України» та БЮТ. Дивно, але 4 роки пан Прохорчук – представник «Нашої України», виконував усі забаганки свого керівництва. Аж раптом – перестав задовольняти їх. Про справжні мотиви такої метаморфози, мабуть, краще запитати в представників самої «Нашої України».

Спрогнозую, що це може певним чином бути пов’язано з протестом, висловленим обласною прокуратурою щодо заміни трьох обласних депутатів-нашоукраїнців. Адже, як встановила експертиза, Оксана Ткаченко не писала заяву про складання з себе депутатських повноважень. А, відповідно, – повинна бути негайно поновлена у своєму попередньому статусі. Тож, безголова ТВК може бути вигідна і «Нашій Україні» і БЮТу, які, очевидно, затіяли переформатування більшості в обласній раді. Особливо, хочу закцентувати увагу, такий хаос вигідний напередодні проведення виборів до місцевих рад.

“РІО” за матеріалами Прес-служба Закарпатського обласного осередку Партії Регіонів

clipnews