Веселі старти відбулися у закарпатському Мукачеві

В цьому році у «Веселих стартах» взяли участь 42 вихованці Закарпатського обласного центру соціально-психологічної реабілітації та 12 дітей Свалявського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Відкрила свято директор Закарпатського обласного центру сім’ї та молоді Наталія Романюк:
– Наш захід покликаний допомогти вам повірити в себе. І хоч сьогодні йде дощ, та ми з вами здолаємо цю перешкоду і надалі мусимо боротись за своє майбутнє. Бажаю вам сьогодні перемогти і надалі здобувати ще більші звитяги в житті.
Дітей розважали жартами веселі клоуни. Своєрідними вікторинами вони перевіряли наскільки присутня малеча уважна. Учасників змагань розділили на 6 різнокольорових команд, яким роздали карти з маршрутами і місцезнаходженням 6-ти змагальних майданчиків–станцій. В організації «Веселих стартів» окрім працівників соціальних служб взяли участь волонтери Мукачівського ВПУ №3. Одні очолили команди, інші – оцінювали їх результати. Глядачів, які складались переважно з батьків та близьких, вражало різноманіття змагальної програми. На станції під №1 зназвою «Швидко до ріжка» учасники визначали найспритніших, на станції №2 «Золота рибка»– складали картину із зображенням моря, на станції №3 «Влучне око»– збивали м’ячем кеглі, на станції №4 «Прямо в ціль»– кидали кільця на стержні, на станції №5 «Розумовий штурм»– ловили м’яч та кидали його в кільце, на станції №6 «Чарівний лабіринт і танцююче небо»– кульками проходили лабіринт та прагнули зберегти м’яч на танцюючому крузі. Далі учні команди шукали 6 скарбів на швидкість. В кожному були кіндер-сюрпризи та уривок з пісні про особливість кожної дитини незалежно від фізичного стану. Команди заспівали кожен свій уривок цього своєрідного символу свята.
Як підсумок змагань визначили переможців, але на святі не було переможених. Всім дітям організатори дарували різні подарунки, та природно, що вони найбільше раділи солодощам та морозиву.
Мама трьох дітей Любов Медвідь не приховувала своєї радості від побаченого:
–Ми задоволені, що для дітей проводять такі різні змагання. І що найголовніше – наші діти можуть взяти в них участь. Мій синочок вперше бере участь у «Веселих стартах».
Під кінець змагань кожна дитина обвела свою долоню на білому плакаті і вписала власне ім’я як символ особливості будь-якої людини.
Далі для цих дітей в Мукачівській міській картинній галереї провели виставку мистецьких творів талановитих інвалідів. Свої твори виставили представники чотирьох організацій та окремі досвідчені митці. Виставка мала благодійну мету – привернути увагу до цих дітей. Кожен охочий міг внести свій вклад в реабілітацію дітей з функціональними обмеженнями вкинувши гроші в скриню, яку встановили біля робіт. При кожній картині чи вишивці експерти встановили ціну. Деякі автори настільки дорожать своїми витворами, що відмовились продавати їх. Відкрив виставку Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл:
–В нашій картинній галереї відбувається велика кількість мистецьких заходів. Достатньо побачити ваші творчі роботи, щоб зрозуміти наскільки ви, незважаючи на фізичні вади, талановиті. Все, що в житті дається важкою працею, має вищу ціну. Ми робимо сьогодні не просто показ, а виставку продаж. Я внесу свій вклад і вже знайшов собі картину, яку придбаю.
Глядачів вразило різнобарв’я жанрів маленьких митців. Вихованці Закарпатського обласного центру соціально-психологічної реабілітації виставили в дечому абстрактні твори – різні метелики, квіточки різних форм і відтінків, яких не зустрінеш в природі. Таким юні митці уявляють собі навколишній світ. В мозаїчних творах вони використали підручні матеріали – ракушки, бусинки, камінці. Також юні митці підготували малюнки на склі.
Вихованка центру активної реабілітації «Фенікс» Катерина Ціпф розкрила казкову тему в картині «Родина грушевих». Вишукані портрети жінок представили «феніксівці» Роман Кирилів та Олександр Венчіков. Різноманітні гравюри виставив Володимир Ходаківський. Також вони представили колективні ліпні вироби з глини при використанні каменю та витончені в’язані роботи.
Роботи дітей доповнили – вишиванка із словами «Заповіту» Тараса Шевченка, вишита ікона «Божа матір» та картина «Мукачівський монастир», які виставили учасники громадської організації «Інваліди дитинства».
Представниця Мукачівського міського територіального центру інвалідів Марія Степанова вразила досконалістю силуетів у вишитих картинах– «Церква», «Ісус Христос», «Тайна вечеря», «Соняхи», «Троянди», «Замок».
Досвідчений майстер ліпних картин Юрій Продан представив технологію наклеювання каміння на картонну поверхню. Сяйво заходу сонця та водоспад виглядали ніби справжні – так вміло майстер приклався до їх створення.
Для малечі представники Спілки талановитих інвалідів показали концерт, клоун долучив їх до різноманітних конкурсів та вікторин, до яких приєднався і Мукачівський міський голова. Апогеєм свята став 10-кілограмовий торт, який малеча обступила з усіх сторін і не відходила поки не з’їла. Всі учасники свята переконались, що подібні акції мають проводити частіше.
Подібні заходи нададуть дітям впевненості в завтрашньому дні і дуже корисним було б показати, як люблять їх батьки, тим молодим мамам, які відмовляються або не хочуть навіть здорових дітей.
Євген Свищо, “Мукачівська ратуша”

clipnews