В Ужгороді відбувся семінар-тренінг для засновників ЗМІ Закарпаття

Відкрив семінар перший заступник начальника Головного управління юстиції у Закарпатській області, в. о. начальника управління Іван Алмаші. Він ознайомив присутніх з порядком денним семінару, а також розповів про важливість співпраці управління юстиції із засновниками друкованих ЗМІ. Адже часто байдужість і незнання законодавства, яке регулює функціонування ЗМІ, стає причиною конфліктних ситуацій власників видань та органів судочинства.

Основними питаннями, на яких наголоcили провідний спеціаліст Головного управління юстиції у Закарпатській області Марія Козуб та завідувач сектору Головного управління юстиції у Закарпатській області Маріанна Готра, були порядок та підстави перереєстрації друкованих засобів масової інформації, припинення випуску друкованого ЗМІ та визнання недійсним його свідоцтва, порядок видачі дубліката свідоцтва про реєстрацію друкованого ЗМІ та вихідні данні та контрольні примірники друкованих ЗМІ. Обговорилися питання і відмови в державній реєстрації друкованого ЗМІ, розповсюдження друкованої інформації без державної реєстрації видань, реєстраційного збору, порядку оскарження відмови в державній реєстрації друкованого ЗМІ або рішенні про припинення його випуску та ін.

Головне управління юстиції у Закарпатській області, як зазначила Марія Василівна, є отримувачем усіх періодичних та продовжуваних видань (газет, видань газетного типу, журналів і видань журнального типу) всіма мовами, що вийшли на території області, відповідно до Постанови КМУ “Про порядок доставляння обов’язкових примірників документів” від 10.05.2002 року № 608 починаючи від 01.03.2006 року та є реєструючим органом відповідно до Постанови КМУ “Про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів”.

Наголосили і на недопрацюваннях багатьох закарпатських видань щодо вихідних даних. Так, у кожному випуску друкованого ЗМІ повинні міститися наступні вихідні дані:

– назва видання^
– засновник (співзасновник)^
– прізвище та ініціали редактора (головного редактора)^
– порядковий номер випуску і дата його виходу в світ^
– індекс видання, розповсюджуваного за передплатою^
– тираж^
– ціна або помітка “Безкоштовно”^
– адреси редакції, видавця, друкарні^
– серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію^
– видавець (співвидавці).

Частенько редакції, засновники, видавці, розповсюджувачі, державні органи, організації та об’єднання громадян порушують законодавство України про друковані ЗМІ. Зокрема, скоюють порушення, передбачені ст. 47 Закону України “Про інформацію”^ незаконно вилучають або знищують тираж чи його частини^ порушують права журналіста, встановлених цим законом^ зловживають правами журналіста^ одержують свідоцтва про реєстрацію шляхом обману тощо.

У кінці зустрічі представники ЗМІ мали можливість задати запитання, які їх хвилюють, співробітникам Головного управління юстиції у Закарпатській області. На них компетентні фахівці радо та вичерпно відповіли.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович

clipnews