В Ужгороді відбулися "Закарпатські правові читання"

Конференція проводилася відповідно до плану Міністерства освіти і науки України «Про проведення міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій та семінарів молодих учених і студентів у 2010 році» (лист МОН від 13.01.2010 р.). Співорганізаторами заходу виступили Ліга студентів Асоціації правників України та Координаційна рада молодих юристів при Головному управлінні юстиції в Закарпатській області.

Популярність конференції порівняно з першими читаннями зросла вдвічі. Якщо минулого року було зареєстровано близько 150 заявок, то в цьому році оргкомітет отримав більше 300, з яких зареєстрували 228. Всі доповіді були опубліковані у двотомному збірнику матеріалів конференції.

Безпосередню участь в роботі конференції взяли 75 студентів, аспірантів та молодих вчених з усіх куточків України. В ході роботи конференції, враховуючи кількість безпосередніх учасників, з метою ефективного обговорення всіх актуальних питань, висвітлених у доповідях учасників, діяли три об’єднані секції:

Теорія та історія держави і права, філософія права. Конституційне право України та зарубіжних країн, конституційний процес, міжнародне публічне право. Актуальні проблеми державного будівництва та місцевого самоврядування, адміністративне та фінансове право. Трудове право та право соціального забезпечення.

Земельне, аграрне, екологічне та природоресурсне право.

Цивільне, господарське право та процес, сімейне право, міжнародне приватне право.

Кримінальне право та кримінологія. Кримінальний процес та криміналістика.

В кожній з трьох секцій було визначено три кращих доповідача, двоє з яких були нагороджені грамотами за підписом ректора Закарпатського Державного Університету Ф. Г. Ващука, а один – грамотою Головного управління юстиції в Закарпатській області. Відзнаки Головного управління юстиції отримали: Роман Якубовський (аспірант Інституту держави і права ім.. В. Корецького НАН України), Лапа Вікторія (студентка Національної юридичної академії України ім. Я.Мудрого) та Макаренко Анастасія (студентка Одеської національної юридичної академії).

Грамоти від ректора ЗакДУ отримали: Волкова Ірина (Національна юридична академія України ім. Я.Мудрого), Бігунець Маріана (Закарпатський державний університет), Шкаран Іванна (Київський національний університет ім. Т.Шевченка), Пташник Ірина (Прикарпатський національний університет ім.. В. Стефаника), Яремченко Марина (Київський фінансово-економічний коледж Національного університету державної податкової служби України), Шимко Федір (Національна юридична академія України ім. Я. Мудрого). Крім цього кожен з кращих доповідачів отримав в подарунок монографічні дослідження декана юридичного факультету П.А. Трачука та колективну монографію викладачів ЗакДУ з конституційного права.

Крім плідної роботи в перший день конференції наступного дня учасники мали змогу гарно відпочити і ближче познайомитися із закарпатським краєм під час екскурсії до Невицького та Ужгородського замків, Музею народної архітектури та побуту, а також сповна насолодитися цвітом сакур, які є своєрідною візиткою весняного Ужгорода. Після такої насиченої програми мабуть жоден з учасників конференції не залишився байдужим до Ужгорода та Закарпаття.

admin